Hlavní obsah

Krúpa chce po správci OKD doplnění pohledávky plynoucí z dividend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Arca Capital finančníka Pavola Krúpy v úterý vyzvala insolvenčního správce společnosti OKD k doplnění pohledávky do soupisu majetkové podstaty dlužníka. Pohledávka podle skupiny vznikla z důvodu nadměrně vyplacených dividend ze strany bývalých vlastníků OKD, sdělila Novinkám mluvčí skupiny Barbora Hanáková.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

Článek

„Zároveň požadujeme, aby správce vyzval statutární orgány OKD k předložení dokumentace týkající se rozhodování o vyplacené výši dividend za období od roku 2006 do roku 2012 a zahájil kroky vedoucí k vymožení způsobené škody,“ uvedla Arca Capital v tiskové zprávě. Nadměrnou částku vyplacené dividendy ve výši 40 miliard korun by měl podle skupiny bývalý vlastník OKD vrátit zpět do společnosti OKD.

Společnost Arca Capital je přesvědčena, že ze strany bývalých majitelů společnosti OKD došlo k porušení péče řádného hospodáře. Arca Capital žádá, aby insolvenční správce OKD pohledávku, která tímto společnosti OKD vůči bývalým vlastníkům OKD vznikla, zařadil do majetkové podstaty dlužníka OKD.

Podle agentury ČTK insolvenční správce Lee Louda s výzvou skupiny zatím není seznámen. „Pokud to do toho podniku patří, tak to tam v podstatě je sepsáno i tak. Má to ale nějaké důsledky pro účetnictví, na daně a tak dále, takže musíme být obezřetní, jak k tomu přistoupit,“ sdělil Louda agentuře.

Dividendy ve výši 188 procent

Společnost OKD vygenerovala od ledna 2006 do konce roku 2012 čistý zisk v celkové výši 34,7 miliardy korun korun, zatímco na dividendách si za stejné období společnost postupně rozdělila celkem 65,3 miliardy korun, tvrdí Arca Capital.

Výše celkem vyplacených dividend tak tvořila 188 procent dosaženého kumulovaného zisku. Běžný výplatní poměr dividend se podle skupiny pohybuje v odvětví uhlí a energetika mezi 40 a 80 procenty ročního zisku. „Tím došlo ke značnému oslabení finanční stability OKD a podle názoru Arca Capital se jedná o hlavní důvod ekonomických potíží, kterými OKD v dnešní době prochází,“ dodala skupina.

Krúpa se v otázce OKD angažuje dlouhodobě. Již dříve nabídl, že firmu koupí. Toto pondělí podal stížnost k Evropské komisi na Polsko kvůli podpoře černouhelných dolů, které vlastní stát. OKD podle něj polský postup poškozuje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Ať OKD vymáhá škodu po Bakalovi, řekl Zeman

Prezident Miloš Zeman se v rámci návštěvy Moravskoslezského kraje krátce setkal ve středu v Ostravě také s odboráři i zástupci vedení těžební společnosti OKD,...

Výběr článků

Načítám