Hlavní obsah

Koruna po pádu vlády jen mírně oslabila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká měna v pondělí po prudkých výkyvech, kdy nejprve v reakci na pád vlády oslabila, korigovala a skončila na mírně slabší hodnotě 31,85 Kč/EUR. Vůči dolaru nejdříve oslabila téměř o 30 haléřů, poté se však vrátila na 26,10 Kč/USD.

Foto: archiv Slovácké divadlo

Hlavní postavu v nové hře Táta hraje Vladimír Doskočil.

Článek

Česká měna zahájila v pondělí obchodování prudkým pádem. Reagovala tak na víkendové události na domácí politické scéně. Nestabilní prostředí, které pád vlády Vladimíra Špidly vyvolává, korunu oslabilo o dvacet haléřů vůči euru a o třicet haléřů vůči dolaru. Měna ale ztráty za necelé dvě hodiny vyrovnala. 

Koruna se ráno obchodovala na hodnotě 31,95 korun za euro. Netrvalo ale dlouho a kurz vyrovnala na původní hodnoty z minulého týdne a obchodovala se mezi 31,75 až 31,80 Kč/EUR. Zakončila jen mírně slabší na 31,85 Kč/EUR.

Vůči dolaru koruna nejdříve oslabila téměř o 30 haléřů, poté se však vrátila na 26,10 Kč/USD, kolem které se držela po zbytek dne. Na vládní demisi tak nejvíce reagoval trh s dluhopisy, který výrazně ztratil. Přispělo k tomu i čtvrteční nečekané zvýšení sazeb České národní banky a obava trhu z dalšího zpřísnění měnové politiky.

Podle analytika Komerční banky Vladimíra Kvasničky koruna nejasnou situaci na české politické scéně pomalu reflektovala už delší dobu. Tak rychlý návrat na původní hodnoty je ale podle něj překvapivý.

Jak se měna bude dál vyvíjet závisí pouze na tom, jaká bude další situace na politické scéně. Na tom, jak rychle se podaří sestavit novou vládu. "Ekonomické vlivy jsou takové, že by koruna měla spíš posilovat," řekla Novinkám analytička Volksbank Markéta Šichtařová. 

Nejhorší výhled: 32,50 za euro

Kabinet Vladimíra Špidly podá oficiálně demisi ve středu. Pokud se ukáže, že nová vláda se ustaví rychle, začne koruna zase posilovat. Pokud situace zůstane nejasná a případně povede k předčasným volbám, mohlo by to korunu stále více oslabovat.

"Pokud koruna prorazí hladinu 31,90, měla by testovat hladinu 32 korun, a pokud ji prorazí, oslabí nejprve na 32,30 s možností dalšího oslabení na 32,50," uvedl analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

"V tom nejhorším případě by koruna mohla oslabit až na 32,50 za euro," souhlasí Šichtařová.

Reklama

Související témata:

Související články

Koruna svou rekordní pozici neudržela

Česká koruna na začátku týdne opět posunula své historické hranice. Vůči dolaru v pondělí dopoledne posílila až na 25,29 Kč/USD, což byla nejsilnější úroveň...

Výběr článků

Načítám