Hlavní obsah

Komise si brousí zuby na Muska. Hodnota Tesly klesla o 160 miliard

Novinky, tov

Cena akcií výrobce elektromobilů Tesla se v pátek propadla o téměř 14 procent. Tržní hodnota Tesly se v důsledku toho snížila o 7,3 miliardy dolarů (161 miliard korun), uvedla agentura Blomberg. Investoři se obávají, že Elon Musk bude muset kvůli obvinění z podvodu v čele firmy skončit.

Foto: Kiichiro Sato, ČTK/AP

Šéf Tesky Elon Musk

Článek

Tesla zaznamenala v pátek největší propad hodnoty za téměř pět let.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ve čtvrtek podala žalobu na šéfa výrobce elektromobilů Tesla Elona Muska kvůli jeho prohlášením ohledně možného stažení akcií podniku z burzy. SEC obvinila Muska z podvodu a chce, aby nemohl zastávat vysokou funkci v čele Tesly, ale ani v čele žádné jiné veřejně obchodované firmy.

Pokud by Musk v čele Tesly opravdu skončil, podle některých analytiků by to firma nemusela přežít. Některé zdroje agentury Bloomberg ale uvádějí, že by Musk mohl z celé kauzy vyváznout jen s pokutou, nebo ve firmě zůstane jako vizionář na jiné pozici.

Musk minulý měsíc na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování. Později však uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla. SEC Muskův výrok o převzetí Tesly a stažení akcií označila za „nepravdivý a zavádějící", podle komise vedl k chaosu na burze a poškodil investory.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Logo autosalónu Tesla v Kalifornii

Obvinění z manipulací kurzem akcií jsou v USA vážná věc. „Nevím jak z toho (Musk) vyvázne. Komise si na něj brousí zuby,“ řekl Financial Times bývalý vysoký manažer Tesly.

Musk v reakci na obvinění uvedl, že „nepodložené kroky komise jej zklamaly a zarmoutily“.  Za Správní rada Tesly se za Muska postavila, prý plně důvěřuje jeho integritě a vedení.

Reklama

Související články

Saúdský fond investuje do konkurenta Tesly

Státní investiční fond Saúdské Arábie investuje miliardu dolarů (21,8 miliardy korun) do potenciálního konkurenta výrobce elektromobilů Tesla, americké firmy...

Výběr článků

Načítám