Hlavní obsah

Městům se kvůli nevídanému zdražování hroutí plány

Právo, gin, vor, koc, ib, jšo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Enormní zdražování stavebních a výrobních materiálů žene ceny napříč obory do výšin. Některé projekty ve stavebnictví hrozí pozastavením. Týká se to nejen soukromých staveb, ale i těch veřejných; cenové a dotační kalkulace i termíny dodání se hroutí.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Kvůli zdražení stavebnin se zřejmě protáhne dlouho plánovaná modernizace kulturního domu Repre v centru Mostu za stovky milionů korun.

Článek

Prakticky veškerý stavební materiál – dřevo, plasty, kovy, kamenivo atd. – letos zdražil o desítky procent, některý i víc než stoprocentně. Ceny letí skokově nahoru každých pár dní.

Investorům nejsme schopni spočítat, kolik co bude stát. Ceny se zvyšují týden od týdne
šéf stavební firmy

Důvodem je velká poptávka i narušení dodavatelských řetězců za koronaviru. Těžkou hlavu z toho mají nejen soukromí stavitelé, jak už Právo informovalo, ale také investoři včetně krajů a obcí.

Například rekonstrukce plaveckého bazénu v Liberci se může prodražit o desítky milionů. Primátor Jaroslav Zámečník už hledá dodatečné zdroje financování.

Stavební výroba v ČR vzrostla v květnu po rok trvajícím propadu o 5,8 procenta

Ekonomika

Před létem město počítalo, že akce bude stát 700 milionů korun bez DPH. Nyní se kvůli zdražování stavebních materiálů cena dostala na 820 milionů. Podle Zámečníka je ale těžké něco přepočítat a přeplánovat, když není zřejmé, kdy a na jaké úrovni se cenová raketa zastaví.

Jak to spočítat?

„Nejde vlastně vůbec nabírat nové zakázky, protože investorům nejsme schopni spočítat, kolik co bude stát. Ceny se zvyšují týden od týdne. Tohle jsem ještě nezažil,“ potvrdil šéf menší středočeské stavební firmy.

Starosta Malých Žernosek Petr Leška upozornil, že kvůli enormnímu zdražení materiálů hrozí, že na plánové akce nebudou stačit vyčleněné dotace.

Už tak drahé byty ještě zdražují. Není z čeho je stavět

Ekonomika

V Sokolově kvůli nárůstu cen materiálů odložili záměr přípravy výstavby haly míčových sportů v areálu Baníku. „Mělo být vyhlášeno výběrové řízení na zhotovení projektu na míčovou halu, ale vzhledem k tomu, že se projektanti nebyli schopni vejít kvůli růstu cen materiálů do původně předpokládaných zhruba 50 milionů korun nákladů, byl záměr odložen,“ uvedl mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

Cena výstavby haly se podle něj šplhá v součtu až k 75 milionům korun. „Výběrové řízení na dodavatele projektu za zhruba jeden milion korun bylo pozastaveno, dokud se situace na trhu neuklidní,“ dodal Meluzín.

Rozdíl stamilionů

Kvůli zdražení stavebnin se zřejmě protáhne dlouho plánovaná modernizace kulturního domu Repre v centru Mostu za stovky milionů korun.

Záležet bude podle magistrátu na tom, kolik budou stát jednotlivé etapy. Cenovou nabídku mají zpracovat čtyři stavební firmy, až pak se město rozhodne, zda některou etapu neodloží. Požadavky zhotovitelů na zvýšení ceny u již rozběhnutých staveb zaznamenala i radnice západočeské metropole. Podle technického náměstka plzeňského primátora Pavla Šindeláře (ODS) je příkladem výstavba západního silničního okruhu kolem Plzně, což je společná investice města a kraje.

Na stavbách chybí lidé a vše zdražuje

Finance

„Dodavatel avizoval, že bude požadovat navýšení ceny. O kolik, to zatím není přesně vyčísleno, nicméně se bavíme o zhruba sedmi až deseti procentech,“ řekl Právu Šindelář.

Hrozí tak navýšení ceny o stovky milionů, okruh měl stát přibližně dvě miliardy.

„Je to ale právně komplikované. Máme zasmluvněnou cenu, za kterou se stavba vysoutěžila, a legislativa nám nedává moc prostoru novou skutečnost, která objektivně nastala nezávisle na zhotoviteli, nějak reflektovat. Jsme uprostřed právních debat, jak to dopadne, nevím,“ upozornil Šindelář.

Podle šéfa stavební firmy Zdeňka Pejši sice objednavatelé silnic ve smlouvách garantují nějaký inflační nárůst, ale rozhodně nikdo nepočítal s tím, že asfalt zdraží za půl roku o sto procent.

Zdražení se projevilo i při přípravě rekonstrukce mostu v Kololeči na Litoměřicku. Původně předpokládaná cena 16 milionů korun se nakonec vyšplhala v soutěži na dvacet milionů.

Dřevo z bouraček se prodává i za statisíce

Ekonomika

Plzeňský kraj chce také zhruba za miliardu vybudovat v Plzni novou budovu Západočeské galerie.

„Rozpočet máme z dubna, od té doby až o 30 procent stouply ceny železa, betonu a podobně,“ uvedl krajský radní pro kulturu Marek Ženíšek (TOP 09) s tím, že není jasné, zda se ceny takhle udrží.

Zvýšení cen dodavatelů se projevilo i v Praze. Vedení města nedávno schválilo, že plánovanou lávku propojující Holešovice a Karlín přes ostrov Štvanice postaví firma Skanska za 298 milionů korun bez DPH.

V zadání tendru, který magistrát vypsal v dubnu, přitom město jako předpokládanou hodnotu zakázky uvedlo částku 197 milionů korun bez daně.

Reklama

Související články

Restaurace zdražily, obědvá se v práci

Ceny obědů vylétly do rekordních výšin. V restauracích za ně teď Češi platí výrazně víc, než byli zvyklí před koronavirovou krizí. V červnu se průměrná útrata...

Výběr článků

Načítám