Hlavní obsah

Japonsku se nezdají bitcoiny jako měna, zvažuje jejich zdanění

– Tokio

Podle japonské vlády by měla být internetová měna bitcoin považována spíše za komoditu než za měnu. Země vycházejícího slunce chce prozkoumat, jakým způsobem by mohla zdanit zisky plynoucí z obchodování s bitcoiny. Japonské zákony navíc nedovolují bankám a makléřským společnostem zpracovávat transakce v bitcoinech, připomněl list Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

Bitcoin

Článek

Japonsko se podle listu dostalo pod mimořádný tlak na zavedení určité regulace bitcoinů poté, co se minulý týden zhroutila přední burza pro obchodování s touto měnou Mt. Gox, sídlící v Tokiu. Pokud se japonská vláda rozhodne pro určitou formu zdanění, bude podle FT její přístup k bitcoinu tvrdší než v ostatních zemích.

Burza Mt. Gox byla minulý týden nucena ukončit činnost a požádat o bankrotovou ochranu, když kvůli hackerskému útoku na své počítačové systémy zřejmě přišla o veškeré virtuální mince investorů. Tento týden z podobného důvodu ukončila činnost i kanadská burza Flexcoin. [celá zpráva]

Měna bitcoin vznikla v roce 2009 a je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kurz bitcoinu je však vysoce nestabilní. Důvodem je i to, že bitcoin není všeobecně uznávanou a přijímanou měnou a pohyby jeho hodnoty ukazují, že je považován spíše za vysoce spekulativní investici.

Domnělý zakladatel se k bitcoinu nehlásí

Podle časopisu Newsweek je prý zakladatelem bitcoinu Dorian Prentice Satoši Nakamoto, žijící v Kalifornii. Nakamoto však popírá, že by měl s touto měnou cokoli společného. O existenci bitcoinu se podle agentury AP dozvěděl teprve před třemi týdny, kdy časopis Newsweek kontaktoval jeho syna.

Totožnost tvůrce bitcoinu byla od počátku záhadou. Autor byl znám pouze jako Satoši Nakamoto, toto jméno však bylo všeobecně považováno za pseudonym. „Nemám s tím nic společného,“ řekl agentuře AP čtyřiašedesátiletý Nakamoto, kterého Newsweek označil za „tvář stojící za bitcoinem“.

Měna funguje i v Česku

V České republice virtuální měnu bitcoin dosud začaly přijímat asi tři desítky podnikatelů. Bitcoiny lze platit parkování, ubytování, nákup výpočetní techniky, pořízení nových bot, útratu v baru, stříhání nebo masáž. Poskytovatelé služeb se ale shodují, že jde spíše jen o doplňkovou nabídku a její využití je zatím malé.

Některé firmy umožňují na přání svých zaměstnanců vyplácet v bitcoinech i část mzdy. V únoru se tak rozhodla brněnská společnost oXy Online, která se zabývá vývojem v internetovém online prodeji. V tuzemsku je jednou z prvních, která k tomuto kroku přistoupila. Zaměstnanci, kteří měli o bitcoiny zájem, je měli na výplatní pásce poprvé vidět v březnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Pád bitcoinové burzy je obestřen tajemstvím

Japonská vláda si není jistá, zda za pád přední bitcoinové burzy pro kybernetickou měnu bitcoin Mt. Gox mohl zločin, nebo zda šlo o bankrot. V úterý to podle...

Výběr článků

Načítám