Hlavní obsah

Inspekce zakázala prodej čokoládových sušenek, obsahovaly arašídy

Novinky, bož

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej sušenek s kousky čokolády a lískovými ořechy, které na českém trhu distribuuje třinecká společnost Cookiesland. Z došetřování vyplynulo, že potraviny byly vyrobeny v Polsku. Arašídy jsou pro některé lidi silným alergenem.

Foto: SZPI

Z došetřování vyplynulo, že potraviny byly vyrobeny v Polsku.

Článek

Inspektoři zjistili, že potraviny byly nakoupeny od polského výrobce P. W. Spomet sídlícího ve městě Bílsko-Bělá.

Na obale potraviny je sice napsáno, že může obsahovat arašídy, nicméně laboratorní test ukázal na přítomnost arašídů v množství 86,3 gramu na kilogram. To o několik řádů překračuje množství uznatelné jako takzvanou nezáměrnou křížovou kontaminaci, která odpovídá formulaci na obale.

Foto: SZPI

Na obale potraviny je sice napsáno, že může obsahovat arašídy, nicméně laboratorní test ukázal na přítomnost arašídů v množství, které o několik řádů překračuje množství uznatelné jako takzvanou nezáměrnou křížovou kontaminaci.

„Uvedená potravina může představovat významné zdravotní riziko pro osoby s alergií nebo intolerancí na arašídy. SZPI doporučuje všem spotřebitelům s alergií nebo intolerancí na arašídy, aby předmětnou šarži potravin nekonzumovali,“ uvedla inspekce v tiskové zprávě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám