Hlavní obsah

Horníci stávkovali a demonstrovali před Sněmovnou

MOST/PRAHA

Odboráři Mostecké uhelné společnosti a dceřiných firem v pátek ráno uskutečnili hodinovou výstražnou stávkou na protest proti zrušení vyhlášky, která horníkům zaručovala sociální výhody. Další desítky odborářů ze společnosti ČEZ a Severočeských dolů demonstrovaly před Sněmovnu proti privatizaci hnědouhelných společností.

Foto: Lenka Zvonková

Na jarmeku ožijí starodávná řemesla

Článek

Na dole Centrum v Záluží na Mostecku se stávky zúčastnilo na 100 havířů, dalších více než 200 podpořilo stávkující svými podpisy. Vedení těžební firmy oznámilo, že je ochotno závazek vůči svým zaměstnancům převzít.

"Společnost je připravena vyjednávat o převzetí závazku v rámci kolektivní smlouvy," potvrdila ČTK mluvčí firmy Liběna Novotná. Dodala, že dnešní prostávkovanou hodinu firma horníkům omluví, ale nezaplatí. Odboráři přerušili práci od 05:45 do 06:45.

Horníci MUS tak podpořili své kolegy z černouhelného Dolu Paskov na Frýdeckomístecku, kteří přerušili na 20 minut práci už v pondělí, i když i zde měla stávka původně trvat hodinu. Zrušením vyhlášky totiž havíři přišli o výplatu odstupného, dorovnání platů do průměrné výše rok po odchodu do důchodu a kompenzaci při přechodu z důlního na povrchové pracoviště.

Protesty havířů mají na Mostecku překvapivou podporu veřejnosti. Zatímco zářijovou stávku učitelů kritizovala polovina dotázaných obyvatel města, s požadavky horníků na statisícové odstupné v pátek souhlasilo osm z deseti dotázaných.

Výstraha vládě

"Je to výstraha ministerstvu práce a sociálních věcí, ale i dalším resortům. Vládní usnesení hovoří o analýze hornických dávek. My jsem však nabyli přesvědčení, že se jednalo bez nás. Se stížností kvůli zrušení vyhlášky se proto obrátíme na ústavní soud i veřejného ochránce práv," uvedl odborový předák MUS Vlastimil Waic.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach přistoupil podle něj při jednání s odboráři na některé ústupky.

"Z dlouhodobého hlediska ohlídá, jakým způsobem se budou chovat při koncipování kolektivních smluv zaměstnavatelé, kteří na zrušení vyhlášky tlačili. Zaručil se také, že sedm lidí z dolu Centrum a dolu Kohinoor, kterých se zrušení vyhlášky dotkne už teď v prosinci, bude ještě výjimečně odškodněno státem," doplnil Waic.

Před Sněmovnou proti privatizaci

Zhruba tři desítky odborářů z ČEZu a ze Severočeských dolů přišly v pátek ráno před Poslaneckou sněmovnu protestovat proti privatizaci hnědouhelných společností. Odboráři obou firem drží od 14. listopadu stávkovou pohotovost, protože privatizační proces nepovažují za transparentní. Sněmovna začala ráno na mimořádné schůzi jednat právě o privatizaci hnědouhelných firem.

Demonstranti se přesunuli do Sněmovny, kde jednání v klidu sledují z galerie pro hosty. Transparenty, které měly před budovou, museli nechat ve sněmovní šatně.

Ještě před Sněmovnou hýřili odboráři dobrou náladou a na přicházející ministry a poslance pokřikovali. Ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana (ČSSD) vítaly pokřiky "komunikátor" a "mediální hvězda". Na poslance za ČSSD Karla Šplíchala zase křikli: "Myslete na nás". Urban a Šplíchal reagovali úsměvem.

Ve čtvrtek odboráři informovali, že před přijetím dalších protestních kroků vyčkají na dnešní jednání sněmovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Horníci Dolu Paskov jdou do stávky

Horníci Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku budou v pondělí stávkovat proti zrušení zákona, který jim do konce letošního listopadu zaručoval řadu sociálních výhod...

Výběr článků

Načítám