Hlavní obsah

Eurozóna nemá šanci přežít. Adeptem na odchod je Itálie, tvrdí držitel Nobelovy ceny

Novinky, bož

Eurozóna v budoucnu rozhodně nebude mít devatenáct členů jako dosud. Řekl to laureát Nobelovy ceny za ekonomii a někdejší šéfekonom Světové banky Joseph Stiglitz ve čtvrtečním rozhovoru pro německý Die Welt. Podle ekonoma je hlavním kandidátem na odchod z eura Itálie.

Foto: Profimedia.cz

Joseph Stiglitz

Článek

„Lidé v Itálii jsou zklamáni eurem,“ řekl Stiglitz a dodal: „Italové si začínají uvědomovat, že jejich země v eurozóně nefunguje.“

Předpovídá, že se měnová unie v nejbližších letech rozpadne a eurozóna ve své dnešní podobě přestane existovat.

„Krize začala v USA, ale ekonomika se tam zase zotavila, zatímco eurozóna se stále zmítá v problémech,“ připomněl ekonom. „Ten zásadní rozdíl je euro,“ zdůraznil.

Je vysoce nepravděpodobné, že eurozóna bude mít i za deset let devatenáct členů. Těžko říct, kdo tam do té doby vydrží.
Joseph Stiglitz, nositel Nobelovy ceny za ekonomii

Německo podle ekonoma už dávno akceptovalo skutečnost, že eurozónu opustí Řecko. Sám Stiglitz v minulosti doporučoval Portugalsku a právě Řecku, aby eurozónu opustily.

Dojde k rozpadu nebo rozdělení eurozóny

„I za deset let bude existovat eurozóna, ale je otázkou, jak bude vypadat. Je vysoce nepravděpodobné, že bude mít i nadále devatenáct členů. Těžko odhadnout, kdo v ní do té doby vydrží,“ prohlásil Stiglitz.

Ekonom by sice dokázal vyjmenovat řadu reforem, které jsou nutné pro přežití měnové unie, ale sám nevěří, že by se jeho radami někdo řídil, uvedl německý deník. Proto se domnívá, že je vysoce pravděpodobné, že nakonec dojde k rozpadu eurozóny, případně k rozdělení měny na severní a jižní euro.

Joseph Stiglitz

Joseph Eugene Stiglitz je americkým ekonomem vyučujícím na Kolumbijské univerzitě. V letech 1997 až 2000 zastával funkci viceprezidenta a hlavního ekonoma Světové banky. Je nositelem Medaile Johna Batese Clarka a Nobelovy ceny za ekonomii. Jeho doménou je zejména problematika ekonomického rozvoje a globalizačních procesů ve světové ekonomice. Je znám pro své kritické názory na činnost mezinárodních institucí - zejména Světové banky a Mezinárodního měnového fondu.

Joseph Stiglitz je americký ekonom. Působí jako profesor Kolumbijské univerzity. V roce 1979 obdržel Medaili Johna Batese Clarka a v roce 2001 Nobelovu ceny za ekonomii. V letech 1997 až 2000 zastával funkci viceprezidenta a hlavního ekonoma Světové banky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám