Hlavní obsah

Embargo na ropu funguje, Rusko denně ztrácí miliardy

Rusko ztrácí v důsledku západního embarga a cenového stropu na dovoz ruské ropy kolem 160 milionů eur (3,84 miliardy Kč) denně. Uvádí to nová zpráva finského institutu pro výzkum energií a ovzduší CREA. V únoru, kdy začne v Evropské unii platit také embargo na dovoz ruských rafinovaných ropných produktů, jako je např. nafta, by se denní ztráty mohly vyšplhat dokonce na 280 milionů eur (6,72 miliardy Kč).

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Zákaz dovozu ropy a cenový strop v EU konečně začaly fungovat a dopad je tak významný, jak se očekávalo,“ uvedl v tiskové zprávě CREA její vedoucí analytik Lauri Myllyvirta.

Příjmy Ruska z vývozu fosilních paliv klesly v prosinci, kdy začaly nové západní sankce na ruskou ropu platit, o 17 procent. Klesly tak na nejnižší úroveň od začátku vojenské invaze země na Ukrajinu.

Díky zákazu dovozu ruské ropy a cenovému stropu ze strany EU a zemí G7 přichází Rusko denně o 180 milionů eur (3,84 miliardy Kč). Alespoň 20 milionů ale dokázalo Rusko získat zpět díky zvýšenému vývozu rafinovaných ropných produktů do EU a zbytku světa, takže čistá ztráta činí 160 milionů, uvádí institut z Helsinek.

Rusko odpovídá na cenový strop zákazem dodávek ropy. Putin podepsal dekret

Ekonomika

V současnosti Rusko vydělává z prodeje všech fosilních paliv 640 milionů eur (15,37 miliardy Kč) denně. Ještě v březnu to však byla miliarda eur (přibližně 24 miliard Kč), uvádí dále CREA s tím, že jakmile začne 5. února platit v EU zákaz na dovoz ruských rafinovaných ropných produktů, sníží se denní příjem o dalších 120 milionů. Dohromady tak mohou zmíněné západní sankce ukrojit z ruských příjmů až 280 milionů eur (6,72 miliardy Kč) denně.

Příjmy z prodeje fosilních paliv přitom představují přibližně 40 procent ruského rozpočtu a fungují mj. jako finanční záchranné lano pro financování stále nákladnější války na Ukrajině, uvádí server Euronews.

Japonsko navzdory sankcím začne znovu kupovat ruskou ropu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám