Hlavní obsah

Daňové přiznání až do 18. srpna, rozhodla vláda

Novinky, bož

Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob bude letos možné podat až do 18. srpna. Vyplývá to z návrhu ministerstva financí, který v pondělí schválila vláda. Daň z nabytí nemovitostí bude možné přiznat a uhradit do konce roku.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podnikatelé a živnostníci díky tomu získají ještě více času pro podání svých přiznání a na zaplacení daně z příjmu, čímž jim ponecháme důležité finanční prostředky k překonání těžkého období,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Odložení platby daně z nabytí nemovitosti do konce roku je vítaným krokem, neboť hrozilo, že někteří kupující budou muset daň uhradit a teprve po nabytí účinnosti zákona jim bude oproti žádosti na finanční úřad vrácena,“ dodala Schillerová.

Pokud se zpozdíte, pokuta nabíhá od dubna

Daňové přiznání je za normálních okolností nutné podat do 1. dubna. Ve stejném termínu je třeba i uhradit případný nedoplatek. Vláda nejprve termín posunula o tři měsíce do 1. července, nyní přikročila k dalšímu posunu o několik týdnů do 18. srpna.

Přehledně: Změny v oblasti daní a daňových přiznání

Finance

Finanční správa však upozorňuje, že pokud poplatníci daňové přiznání do té doby nepodají a daň neuhradí, případné pokuty se jim budou počítat od původního termínu – tedy od 1. dubna.

Prominutí pokuty za pozdní podání

Do 18. srpna se také prodlouží lhůta pro oznámení osvobozeného příjmu. Součástí návrhu je dále prominutí DPH na bezúplatné dodání roušek, respirátorů, dezinfekčních prostředků v období od 18. května do 31. srpna.

Daňové přiznání letos odevzdejte raději elektronicky, apeluje ministerstvo kvůli koronaviru

Koronavirus

Dále chce ministerstvo financí prominout úroky z prodlení a úroku z posečkané částky vzniklých od 12. března do 31. prosince v případech souvisejících s koronavirem.

Dalším opatřením je prominutí pokuty za pozdní podání vyúčtování zaměstnavatele, pokud k podání vyúčtování došlo do 31. května.

Reklama

Související články

Kdy se týká daňové přiznání důchodců

Důchodci, kteří kromě důchodu neměli žádné jiné zdanitelné příjmy, vyplňují přiznání jen ve výjimečných případech a důchod je pro naprostou většinu z nich...

Na daňové přiznání bude víc času

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chystá posunout termín pro odevzdání daňového přiznání u daně z příjmu a úhradu daně drobným podnikatelům...

Výběr článků

Načítám