Hlavní obsah

Další spolkové země žalují Volkswagen. Hesensko do akcií investovalo peníze na důchody

• Aktualizováno

Německé spolkové země Hesensko a Bádensko-Württembersko zažalují automobilku Volkswagen o odškodné za újmu způsobenou emisním skandálem. V pátek to oznámila ministerstva financí obou zemí. Podle zpravodajského serveru hessenschau.de investovalo Hesensko do akcií Volkswagenu část peněz z penzijního fondu pro státní zaměstnance.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Automobilka již čelí řadě žalob, ve kterých investoři tvrdí, že je vedení Volkswagenu včas neinformovalo o podvodech kolem měření emisí.

Článek

Bádensko-Württembersko kvůli poklesu ceny akcií Volkswagenu přišlo zhruba o 400 tisíc eur (10,8 miliónu Kč).

"Existují náznaky, že Volkswagen nepřikročil k okamžitému zveřejnění informací, které se týkaly manipulace s měřením emisí," uvedlo ministerstvo.

Hesensko mělo kvůli skandálu přijít o zhruba 3,9 miliónu eur (přes 100 miliónů korun).

„Kdo uloží své peníze do akcií, musí se umět smířit i se ztrátami. Není však přijatelné, když ztráty vzniknou tím, že akciová společnost poruší své oznamovací povinnosti. To udělal Volkswagen,” prohlásil hesenský ministr financí Thomas Schäfer.

Automobilka již čelí řadě žalob, ve kterých investoři tvrdí, že je vedení Volkswagenu včas neinformovalo o podvodech kolem měření emisí. Takováto obvinění však Volkswagen odmítá.

Aféra se týká i škodovek

Německá automobilka loni v září přiznala, že po celém světě instalovala asi do 11 miliónů naftových aut software, jenž umožňuje manipulovat s testy emisí.

Aféra, která se týká také asi 1,2 miliónu vozů české divize Škoda Auto, vedla k prudkému poklesu ceny akcií Volkswagenu. To přineslo investorům značné ztráty.

Už začátkem srpna oznámila záměr žalovat Volkswagen spolková země Bavorsko. Od automobilky požaduje až 700 miliónů eur, o které v důsledku propadu ceny akcií VW přišel bavorský penzijní fond.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám