Hlavní obsah

Čínský vlak Sirius připlul do Brém, je na cestě do Česka

Novinky, Tomáš Volf

Nový vlak Leo Express od čínské firmy CRRC v úterý dorazí do Česka, kde jej čeká testování na okruhu ve Velimi. Před týdnem jej loď z Číny dovezla do přístavu v německých Brémách. Firma ho pojmenovala Sirius.

Nový vlak Leo Express SiriusVideo: Leo Express

 
Článek

„Podle posledních informací by vlak měl dorazit večer po deváté hodině,” řekl Novinkám mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík. Tři vlaky s opcí na nákup dalších třiceti vyjdou na pět miliard korun.

V Brémách vlakovou soupravu po vyložení z lodi z jednotlivých částí sestavili, zkontrolovali a po několika dnech čekání pak vyrazila tažená jinou lokomotivou do Česka.

Firma se vlak chystá nasadit do provozu v příštím roce. Jméno Sirius vybrala z návrhů cestujících.

Leo Express, který vlak vyvinul ve spolupráci s jejich největším světovým výrobcem CRRC, je autorem a vlastníkem konceptu i designu jednotek. Na projektu nového vlaku se podílela i česká designérská studia a další tuzemští dodavatelé. Z Česka tak pochází každá pátá součástka, která byla na vlaku použita. Český je také zabezpečovací systém vlaku. Díky lehké hliníkové konstrukci a rekuperaci energie dosahuje nižší spotřeby.

Vlak je koncipovaný na rychlost 160 kilometrů v hodině, což je tuzemské maximum. Jednotka bude vícesystémová a takzvaně hybrid-ready – to znamená, že bude schopna jezdit kdekoliv na středoevropské železnici. Vlaky mají mimo jiné nízkopodlažní přístup pro rodiče s kočárkem, cestující na invalidním vozíku či cyklisty s kolem.

Foto: Leo Express

Nový vlak Leo Express Sirius

Leo Express nyní provozuje na svých dálkových tratích pět souprav Stadler Flirt. Kromě vlaků CRRC se vozový park brzy rozroste o další vozy. Dopravce nyní dokončuje úpravy na 15 motorových jednotkách typu LINT, které si pronajal od výrobce Alstom. Nasadí je na tratích na Pardubicku a Zlínsku od letošního prosince. Nyní poptává další nové vlaky pro provoz na Olomoucku či v Praze.

Soukromý železniční dopravce Leo Express zahájil provoz v roce 2012. Zakladatelem společnosti je Leoš Novotný.

Reklama

Související témata:

Související články

Leo Expressu v pololetí stouply tržby i zisk

Soukromý železniční dopravce Leo Express v pololetí zvýšil tržby o 59 procent na téměř půl miliardy korun. Firmě rostl i zisk, který v pololetí před zdaněním...

Výběr článků

Načítám