Hlavní obsah

Českým manažerům špinavá hra nevadí. V tolerování korupce patří mezi nejhorší na světě

Šest z deseti českých a osm z deseti slovenských manažerů je připraveno o zakázky bojovat neférově, ukazuje průzkum společnosti EY. Světový průměr je 36 procent, ve střední a východní Evropě pak 40 procent. V ČR a na Slovensku mají také větší sklon tolerovat korupční praktiky, uvedla EY.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi manažery, kteří by považovali za ospravedlnitelné použít nadstandardní náklady na reprezentaci firmy v době ekonomické krize, je pak Slovensko na prvním místě žebříčku, ČR na třetím, druhé bylo Japonsko.

Průzkum, který od loňského října do letošního ledna prováděla společnost v 55 zemích světa vždy na 50 respondentech z řad manažerů, ve středu zástupci firmy představili na tiskové konferenci.

O tom, že korupce je v jejich státu rozšířená, je přesvědčeno 56 procent českých a dvě třetiny slovenských respondentů. „Přes velké rozdíly v řadě postojů mají Češi a Slováci bohužel jedno společné: Jedná se o vysokou toleranci k využití neetických nástrojů v podnikání, ať se jedná o přímý úplatek nebo poskytování drahých dárků a zábavy obchodním partnerům," uvedl Tomáš Kafka z oddělení investigativních služeb a řešení sporů společnosti pro ČR a Slovensko.

Drahé dárky nebo výlety

Česká republika si ale v tomto mezinárodním srovnání oproti roku 2014 polepšila nejvíce ze všech států, o 13 procentních bodů. Slovensko se naopak o deset procentních bodů zhoršilo.

Pokud si budou manažeři myslet, že jejich okolí uplácí, je pro ně jednodušší přidat se k úplatkářům také. Například 44 procent slovenských manažerů by uplácela kvůli získání nebo udržení zakázky, v ČR jde o 12 procent, světový průměr je 13 procent.

Některou z forem neetických obchodních praktik (úplatky, drahé dárky či výlety za zábavou) je připraveno využít až 82 procent slovenských a 64 procent českých manažerů. Slovensko se dokonce v této kategorii umístilo globálně na prvním místě, a to před Malajsií (76 procent) a Indonésií (74 procent). Česko je páté.

Průměr pro střední a východní Evropu je přitom pouze 40 procent, v západních zemích dokonce jen 29 procent. V ochotě poskytnout obchodním partnerům zábavu jako nástroj získání kontraktu si jsou Česká a Slovenská republika naopak stále velmi blízké. Tuto formu připouští 60 procent českých a 66 procent slovenských respondentů, v obou případech tedy daleko více, než je celosvětový průměr (21 procent).

Anketa

Tolerujete korupci?
Ano
9,1 %
Ne
90,9 %
Celkem hlasovalo 791 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám