Hlavní obsah

Český autoprůmysl měl loni rekordní tržby. Letos čeká propad v řádu stamiliard

Tuzemské automobilky a firmy vyrábějící díly do aut loni zvýšily tržby o 1,9 procenta na rekordních 1,124 bilionu korun. Export stoupl o 2,4 procenta na 942 milionů Kč. Dominantním exportním trhem bylo Německo s třetinovým podílem. Letos naopak výrobci čekají pokles tržeb nejméně o 215 miliard korun. V úterý to uvedli zástupci Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP).

Foto: Radek Plavecký

Výroba v automobilce TPCA

Článek

„I přes postupné ochlazování trhu posunul rok 2019 výsledky českého autoprůmyslu na nová maxima, když celkové tržby znovu vzrostly a čtvrtý rok po sobě překonaly hranici bilionu korun,” uvedl prezident sdružení Bohdan Wojnar.

„Nyní ale máme zcela jiné starosti. Pandemie koronaviru způsobila pokles tržeb firem v autoprůmyslu až ve výši 150 miliard Kč, přičemž tato ztráta se bude dále prohlubovat. Pro letošní rok odhadujeme propad výroby vozidel okolo 20 procent,” dodal.

Samotní výrobci vozidel v loňském roce zvýšili loni tržby o 6,5 procenta na 658 miliard korun, výrobcům dílů tržby ovšem o čtyři procenta klesly – na 441 miliard korun. Firmám v oblasti výzkumu a vývoje a služeb loni stouply tržby o 1,6 procenta na 25,3 miliardy korun.

Prodeje nových aut v EU se letos propadnou o čtvrtinu

Ekonomika

Automobilky loni vyrobily 1 427 563 osobních aut, což je o 0,7 procenta méně než v předchozím rekordním roce. V letošním roce se podle sdružení vyrobí o 300 vozidel méně.

Škoda Auto loni svou produkci zvýšila o 2,5 procenta na rekordních 907 942 vozů. K tomu automobilce pomohl především odbyt v Evropě. Kolínská TPCA udržela produkci na předchozí úrovni 210 tisíc aut a v nošovické firmě Hyundai výroba klesla o devět procent na 309 500 vozidel, což souvisí mimo jiné s ukončením výroby modelu ix20.

Počet zaměstnanců v automobilových firmách se loni zvýšil o 1000 na 133 tisíc lidí. Průměrná mzda se v tomto odvětví zvýšila o šest procent na 43 949 korun. Celkově tak byla o 29 procent nad průměrnou mzdou v Česku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám