Hlavní obsah

České aerolinie chtějí expandovat na východ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České aerolinie (ČSA) v pátek odsouhlasily plán svého rozvoje až do roku 2014. Chtějí otevírat především nové destinace do východních zemí, ale také modernizovat svá letadla a rozšířit jejich počet. ČSA letos poprvé po dvou letech skončily hospodaření se ziskem.

Foto: Rostislav Kadlec

Nový automobil krupské městské policie

Článek

Loňský zisk byl podle českých účetních standardů 70,6 miliónů korun, ztráta za předchozí rok byla 60,2 miliónů korun.

Podle mezinárodních účetních standardů vykázal český letecký dopravce zisk 19,5 miliónů dolarů, tedy asi 507 miliónů korun. Jiný výsledek je dán tím, že obě metody do zisku rozdílně započítávají leasing, který ČSA splácí na koupi dvanácti letadel.

"Strategie rozvoje počítá s tím, že provozní zisk v letech 2005 až 2014 vždy překročí miliardu korun," řekl prezident ČSA Jaroslav Tvrdík.

Více pasažérů

Rozhodující vliv na výsledek hospodaření měla přeprava cestujících. ČSA loni pro své cesty využilo 3,592 miliónů lidí, což je o 17 procent více, než v roce 2002.

Nejvíce lidí létá na evropských destinacích, 88 procent. Podíl dálkových linek do Severní Ameriky byl 6,3 procent a na Dálný Východ 5,5 procent.

Více lidí využívalo vnitrostátní lety a také nepravidelné lety. V nich ale stále drží prim konkurenční Travel Service.

Odvážný plán

Se stále rostoucím počtem přepravených ČSA počítají i v dalších letech. Pro letošek mají plán 4,4 miliónů cestujících, v roce 2005 pak více než pět miliónů. Prognózy pro rok 2014 se pohybují v řádu osmi miliónů přepravených cestujících za rok.

Při úspěšném naplnění strategie, kterou vypracovalo nové vedení podniku, by provozní zisk v letech 2005 až 2014 měl každoročně překročit miliardu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám