Hlavní obsah

Česká ekonomika se propadla o něco méně, než se čekalo

• Aktualizováno
Novinky, bož

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka v prvním čtvrtletí letošního roku klesl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 3,3 procenta. Vyplynulo to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Původně statistici hovořili o propadu ekonomiky o 3,6 procenta. Meziroční propad činil 2 procenta, původně mělo jít o 2,2 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Mezičtvrtletní změna HDP.

Článek

Česká ekonomika se tak podle zpřesněného odhadu propadla o něco méně, než statistici předpokládali ještě v květnu.

„Největší pokles byl v odvětvích obchodu, ubytování, pohostinství a dopravy, a to o 4,9 procenta, průmysl poklesl o 3,7 procenta,“ doplnil ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Švédská ekonomika ve čtvrtletí rostla

Ekonomika

„Ačkoli restriktivní opatření proti šíření koronaviru postihla pouze dva poslední týdny března, zasáhla ekonomiku tak citelně, že stáhla celé první čtvrtletí do citelného poklesu,“ uvedl ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Propad ekonomiky v samotném březnu tak byl přes 10 procent a v posledních týdnech března pak byl až čtvrtinový. Vzhledem k tomu, že duben byl restrikcemi zasažen téměř celý a květen se vracel k normálu také relativně pomalu, je patrné, že pokles tuzemské ekonomiky v druhém čtvrtletí bude dvouciferný,“ dodal.

Ačkoliv většina ekonomik se ve čtvrtletí kvůli restriktivním opatřením propadá, je tu jedna výjimka. Švédsko v prvním čtvrtletí podle zpřesněného odhadu rostlo o 0,4 procenta meziročně a o 0,1 procenta mezičtvrtletně.

Reklama

Související články

Německá ekonomika poklesla o 2,2 procenta

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku poklesla oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku o 2,2 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v pátek...

Švédská ekonomika ve čtvrtletí rostla

Švédsko v pátek překvapilo informací, že jeho ekonomika v prvním čtvrtletí rostla. A to o 0,4 procenta meziročně a o 0,1 procenta mezičtvrtletně. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám