Hlavní obsah

Ceny v průmyslu pokračují ve vysokém růstu

PRAHA

Ceny průmyslových výrobců se v září meziročně zvýšily o osm procent, v porovnání se srpnem je to sice pokles o jednu desetinu procenta, stále je to ale vysoké číslo. Podle vývoje cen v průmyslu se posléze vyvíjí i inflace.

Foto: Jan Řehounek

Informační deska u vchodu na nymburský hřbitov.

Článek

Největší vliv na vysoké hodnoty měly vysoké ceny koksu a ropných produktů. V září se zvýšily o 43,1 procenta. V porovnání s meziročním růstem v srpnu to byl pokles o 3,4 procenta. V srpnu ale byl růst průmyslových cen nejvyšší v jedenáctileté historii, dosáhl 8,1 procenta.

Stále vysoké jsou také ceny oceli a hutních výrobků. Má je na svědomí neutuchající celosvětový zájem o tyto produkty, především ze strany Číny a Indie, kde trh stále není nasycen. Letos v září byly kovy dražší o 28 procent. "

Současný růst průmyslu by ale nakonec vývoj inflace nemusel tolik ovlivnit. Ceny kovů a ropy se do spotřebitelské inflace přelévají jen omezeně.

"Ačkoli u nás ceny v průmyslu rostou velmi rychle, v některých okolních zemích rostou ještě rychleji. Nicméně ČR tyto země rychle dohání a v současnosti již aspiruje na to, že se možná stane zemí s nejvyšším růstem cen v průmyslu v Evropě," řekl analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Rostly i ceny v zemědělství

"Z hlediska výhledu na spotřebitelskou inflaci je důležitý vývoj cen v zemědělství, indikátoru vývoj cen potravin. Vzhledem k velmi dobré úrodě u nás i v celé Evropě je  pravděpodobné, že se dostanou do deflace," uvedl analytik České spořitelny Miroslav Plojhar.

V srpnu se ceny zemědělských výrobců zvýšily o 5,6 procenta. V září už nebyl nárůst tak velký, zemědělci vyráběly o 1 procento dráže než loni.

Díky dobré úrodě se snížily ceny rostlinné výroby. Klesla cena brambor, olejnin i obilovin. Stále dražší je naopak maso, především hovězí. V porovnání s loňskem zdražilo o 14 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny v průmyslu jsou na jedenáctiletém maximu

Ceny v průmyslu se v srpnu meziročně zvýšily o 8,1 procenta, a rostly tak nejvíce od října 1993. Rozhodující vliv na zvýšení, které do značné míry ovlivňuje...

Výběr článků

Načítám