Hlavní obsah

Ceny bytů začaly po letech znovu růst, hypotéky jsou rekordně levné

Novinky, tov

Po čtyřech letech začínají opět růst průměrné ceny bytů. Může za to kombinace rekordně nízkých úrokových sazeb a oživení české ekonomiky. Hypoteční rekordy z loňska nicméně letos asi překonány nebudou.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ceny bytů, které od roku 2010 setrvale klesaly, začaly během loňska pozvolna růst. Letos by se měl obrat trendu potvrdit.

„Transakční ceny bytů by podle našich analýz měly ke konci roku vzrůst oproti loňsku přibližně o jedno až tři procenta. Skutečně to může být i více s ohledem a pozitivnější ekonomický vývoj, než jaký předpokládalo ministerstvo financí a ČNB v době vzniku té predikce,“ řekl Novinkám Petr Sunega ze Sociologického ústavu AV. Doplnil, že jde o ceny hlavně starších bytů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mírný růst tržních cen bytů ukazují i statistiky Hypoteční banky, největšího tuzemského poskytovatele úvěrů na bydlení. V prvním čtvrtletí jde ale o pouhá 0,3 procenta. Výrazněji rostou ceny rodinných domů - o dvě procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

HB Index

Růstu cen pomáhá i vyšší zájem o nové byty.

„Na mírném růstu cen bytů v uplynulém čtvrtletí se významnou měrou podílela Praha, kde došlo k růstu poptávky po novostavbách o více než 10 procent a následnému růstu cen bytů v nových projektech respektive nových etapách stávajících projektů. Developerská výstavba novostaveb se oživuje i v Brně. V ostatních regionech nicméně převážně stagnuje,“ uvedl k vývoji cen Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti v Hypoteční bance.

Brno zrychlilo víc než Praha

Podle údajů developerů se letos v Praze prodalo o pětinu více nových bytů než loni a v Brně prodeje v novostavbách stouply dokonce o 89 procent. [celá zpráva]

„V tomto roce sledujeme oživení prodeje bytů. Největší zájem je o lukrativní projekty v Praze s dobrou dostupností centra města, blízko nákupům, sportovnímu vyžití a přírodě. Pozorujeme také, že lidé stále více kupují byty v perspektivních projektech i jako investice, i když u nás stále dominují rodiny s dětmi. Například za dva měsíce po zahájení prodeje nové etapy projektu Nad Rokytkou jsme prodali již 50 bytů,“ říká David Shelef, zástupce izraelského developera BCD Group.

Úroky hypoték jsou rekordně nízko

Průměrná úroková sazba hypoték v červnu dále klesla na 2,76 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Předchozí minimum bylo v květnu, kdy průměrná sazba činila 2,81 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Nízké úroky lákají více lidí k investici do bydlení.

„Loni jsme půjčili za 43 miliard korun, letos očekáváme podobnou, možná o něco málo vyšší částku. Loňský rok byl co do objemu hypoték rekordní a zatím to vypadá, že by se mohla situace opakovat,“ řekla Novinkám mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

Čísla za celý trh ale zatím naděje na nový rekord tolik nedávají. Lidé letos v samotném červnu uzavřeli hypotéky za 15,2 miliardy korun, což je proti červnu 2013 o zhruba dvě miliardy méně. Podle analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla bude loňský rekord těžko překonán. Úrokové sazby podle něj totiž o prázdninách budou pravděpodobně růst.

"Letní měsíce jsou každoročně klidnější z hlediska intenzity akčních nabídek. Pravidelné měsíční prohlubování dna úrokových sazeb, které jsme zažili v posledním čtvrtletí, budeme muset v následujících měsících pravděpodobně oželet," podotkl Rajdl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám