Hlavní obsah

Analytici: Problémy Bohemia Energy mohou teprve vyjít na světlo

Aktuální situace kolem ukončení služeb dodavatele energií Bohemia Energy do určité míry připomíná rok 2009, kdy v krizi skončila společnost Moravia Energo. Je otázkou, jaké problémy společnosti vyplavou na povrch po ukončení činnosti. Novinkám to řekl analytik Michal Šnobr. Podle ekonoma Pavla Peterky zatím nehrozí omezení konkurence.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Firma Bohemia Energy, která 13. října 2021 oznámila ukončení činnosti, uzavřela své zákaznické centrum v Paláci Archa v Praze v ulici Na Poříčí. Na snímku je logo společnosti na uzavřené pobočce.

Článek

Alternativní poskytovatel energie, skupina Bohemia Energy, ve středu oznámil, že s okamžitou platností ukončuje činnost.

Největší uskupení alternativních dodavatelů energií obsluhovalo zhruba 900 tisíc klientů, kteří teď automaticky na období šesti měsíců přecházejí k takzvanému dodavateli poslední instance.

„Ukončení činnosti či krach společnosti podobné velikosti nepřichází často. Ještě méně časté je ukončení činnosti společnosti v odvětví energetiky a dalších silně regulovaných či přímo síťových odvětvích,“ sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

„Regulace v těchto odvětvích totiž často přihlíží k samotným charakteristikám působících firem, aby byla zajištěna stabilita dodávek klíčových ekonomických statků, jako je např. plyn, elektrická energie apod. Zjednodušeně, aby nedocházelo k právě těmto situacím,“ vysvětlil Peterka.

Bohemia Energy končí. Milion lidí musí hledat nového dodavatele

Ekonomika

Podle Peterky se tak ukazuje, že pravidlo „too big to fail“ (příliš velká společnost, aby zkrachovala) má svůj limit.

„Koneckonců Bohemia Energy obsluhovala 1,23 milionu zákazníků a ročně dosahovala tržeb 23 miliard korun,” uvedl Peterka.

„Takové firmy z trhu odcházejí pouze zřídka. Lze tedy spekulovat, že zřejmě došlo k interním problémům v oblastech risk managementu a takzvaného cenového zajištění nákupu klíčových komodit do budoucna, které začaly zákazníci pociťovat. Ti tak v relativně svižném tempu začali přecházet ke konkurenci,“ dodal ekonom.

Analytik energetických trhů a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr upozornil, že něco podobného se už v roce 2009 stalo v případě krachu společnosti Moravia Energo.

Zákazníci Bohemia Energy mají na změnu půl roku, musí počítat se zdražením

Ekonomika

„Po Moravia Energo zůstaly poměrně velké dluhy a ČEZ je i ‚oprávkoval'. Mělo to vliv i na jeho hospodářské výsledky. Ten případ je opravdu velmi podobný. Vznikl ze stejných příčin a v době bezprecedentního růstu cen elektřiny po zavedení trhu EU ETS,“ uvedl Šnobr na dotaz Novinek.

„Selhání Bohemia Energy je kopií. Nyní nezáleží na tom, kam nakonec přejdou spotřebitelé Bohemia Energy. Mají na to šest měsíců. Podstatně důležitější je a bude, jaké dluhy a ke komu má Bohemia Energy,“ dodal Šnobr.

Společnost dosud nejevila znaky finančních problémů a nepožádala o ochranu před věřiteli. Podle vlastního vyjádření reaguje na změnu na trhu s energiemi.

Bohemia Energy skončila i na Slovensku. Spekulanti a zkrachovanci, je to hnusné, zhodnotil to ministr

Ekonomika

„Tohle bude ta nejzajímavější část celého dějství. Oni nyní ukončují činnost, aby bylo postaráno o spotřebitele plynu a elektřiny skrz mechanismus dodavatele poslední instance,” přiznal Šnobr.

„Teprve pak bude pokračovat dějství týkající se přímo Bohemia Energy. Začnou se rojit jejich věřitelé, a z toho vyplyne další,“ domnívá se Šnobr.

„Krachy podobných gigantů jsou běžně spojeny s jejich odkupem ze strany konkurence. To však v kontextu trhu energetiky může být problém, kdy konkurence nabízí velmi podobný produkt, který odcházejícím klientům může nabídnout pod svojí značkou,” doplnil Peterka.

Majitelem Bohemia Energy je 32. nejbohatší Čech s majetkem 7,3 miliardy

Ekonomika

Otázka je, co bude aktuální vývoj znamenat pro český trh s energiemi.

„Pro trh to znamená jediné a opakovaně. Takzvané průtokové ohřívače (elektřinu nevyrábějí a nedistribuují, ale jen překupují mezi výrobcem a spotřebitelem) jsou fajn, ale v době rychlých změn nebo nestability trhu s energiemi často podléhají zkáze,“ podotkl Šnobr.

„Výsledkem bude to, že se trh zúží. Další důsledky bych zatím nepředjímal. Myslím, že u plynu i elektřiny kartelizace nehrozí. Energetické komodity se obchodují na trzích a na vývoj cen čeští výrobci elektřiny ani obchodníci s plynem nemají v zásadě vliv,“ doplnil Šnobr.

Elektřina zdraží už v září

Ekonomika

Podle Peterky aktuálně nejsou na místě obavy z případného omezení konkurence.

„Alespoň do té doby, kdy nedojde k zpřísnění podmínek pro vstup na trh. Současné podmínky jsou pro nové dodavatele elektřiny vcelku příznivé. V reakci na ukončení činnosti Bohemia Energy lze však očekávat jisté zpřísnění legislativy, a to především v oblasti risk managementu,“ konstatoval.

„Zpřísnění se však může dotknout i vstupu na trh, což lze vnímat jako případné riziko pro omezení konkurence na trhu s energiemi. Doufejme, že autoři legislativy toto riziko budou v případném zpřísnění pravidel reflektovat,“ dodal Peterka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám