Hlavní obsah

Americká ekonomika se propadla nejhůře od finanční krize, potvrdili statistici

Novinky, bož

Americká ekonomika za první tři měsíce letošního roku mezičtvrtletně poklesla o 5,5 procenta. Vyplynulo to z aktualizovaných dat, jež ve čtvrtek zveřejnil americký úřad pro ekonomickou analýzu (Bureau of Economic Analysis; BEA).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Změna amerického HDP

Článek

Podle původního odhadu měl propad činit jen 5,3 procenta. I to by ale byl největší pokles hrubého domácího produktu (HDP) USA v prvním čtvrtletí od krizového roku 2008. Jde o důsledek globální pandemie nemoci covid-19.

Kvůli poměrně slabému prvnímu čtvrtletí loňského roku nicméně americký HDP meziročně o 0,3 procenta vzrostl. Podle původního odhadu mělo jít o 0,5 procenta.

Americká ekonomika klesla nejvíce od krizového roku 2008

Ekonomika

Při převedení výkonu ekonomiky v tomto čtvrtletí do celého letošního roku, což je tradiční americký způsob analýzy, analytici došli k poklesu ekonomiky o 4,8 procenta. O tomto čísle referují americká média, ale evropské státy tuto metodiku zpravidla nepoužívají.

Podle středeční predikce Mezinárodního měnového fondu (MMF) se americká ekonomika letos propadne o 8 procent. Ještě v dubnové analýze MMF odhadoval, že americký HDP klesne 5,9 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám