Hlavní obsah

Agrofert musí kvůli fúzi s První žateckou prodat některé firmy

– PRAHA

Skupina Agrofert bude muset kvůli fúzi s holdingem První žatecká prodat některé své firmy v severních a středních Čechách. Navrhuje to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který se kontroverzním případem zabývá. Chce tak zamezit narušení trhu a poškození konkurence či zákazníků, řekl šéf sekce hospodářské soutěže ÚOHS Robert Neruda.

Článek

Fúze vzbudila zájem kvůli opakovaným schůzkám šéfa ÚOHS Martina Peciny s majitelem Agrofertu Andrejem Babišem.

"Pokud Agrofert na navržené závazky přistoupí, vydáme rozhodnutí o povolení fúze s podmínkami," uvedl Neruda. Podle něj by Babišův koncern nákupem První žatecké výrazně zvýšil svůj tržní podíl, ale jen na části území, kde podniky z žatecké působí, tedy v severních a středních Čechách. Pokud Agrofert některé své firmy v těchto oblastech prodá, nemělo by být spojení problematické, míní úřad.

Podmínky k fúzím určuje jen ojediněle. Za poslední roky to bylo do pěti případů. Závazky nyní musí plnit například kabelový operátor UPC, který se před dvěma lety spojil s konkurenčním Karnevalem, a získal tak dominantní postavení. Podobně to bylo nedávno s fúzí Telefóniky O2 a Deltaxu.

Většinu fúzí ale úřad vyhodnotí během měsíční lhůty a povolí je bez podmínek. Spojení jedné z největších tuzemských zemědělských a potravinářských skupin a První žatecké je ale podle všeho komplikovanější než většina ostatních případů z poslední doby. ÚOHS ji posuzuje od ledna. Babišův holding v minulosti skoupil řadu menších podniků a sám úřad přiznává, že někde už je postavení skupiny velmi významné.

Reklama

Výběr článků

Načítám