Hlavní obsah

Egypt omezuje prodej žlutých vest, bojí se protestů

Egyptské úřady v reakci na protesty ve Francii omezují prodej bezpečnostních žlutých vest. Podle agentury AP je tento krok motivován obavou z možných veřejných akcí na výročí lidového povstání z 25. ledna 2011, které vedlo k pádu tehdejšího prezidenta Husního Mubáraka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prodejci bezpečnostních materiálů byli instruováni, aby prodej žlutých vest omezili na velkoobchod, a to pouze prověřeným partnerům a se svolením policie.

„Zdá se, že nechtějí, aby tu někdo dělal to, co se děje ve Francii,” sdělil agentuře AP jeden z oslovených prodejců. Omezení platí do konce ledna příštího roku.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Demonstranti u Vítězného oblouku v centru Paříže

Egyptská policie a armáda v minulých dvou letech znemožňovala všechny pokusy o veřejné připomínky povstání z roku 2011, protože ty často končily krvavě. Současný prezident Abdal Fattáh Sísí je v úřadu od roku 2014, letos byl podruhé zvolen.

Bývalý generál je znám důrazem na bezpečnost a vládne pevnou rukou. V egyptských věznicích je zadržováno mnoho jeho kritiků z řad islamistů, ale i demokratů. Jeho snahy o hospodářské reformy vedly k prudkému nárůstu spotřebitelských cen.

Foto: Amr Dalsh, Reuters

Egyptský prezident Abdal Fatah Sísí

Agentura AP cituje egyptského obhájce lidských práv Gamála Ída, podle něhož v poslední době lze zaznamenat nárůst malých „sociálních protestů”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám