Hlavní obsah

Zvažujeme koupi Přednádraží, tvrdí romský aktivista z Ostravy

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

O zásadní zvrat v kauze romského ghetta Přednádraží v Ostravě-Přívoze se hodlá postarat aktivista Kumar Vishwanathan. Poté, co na několik zdevastovaných domů kvůli dluhu současného majitele Oldřicha Roztočila uvalil soud exekuci, Vishwanathan oznámil, že se bude snažit domy získat a opravit.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Majitel domů Oldřich Roztočil s aktivistou Kumarem Vishwanathanem.

Článek

Jeho občanské sdružení Vzájemné soužití by zde mohlo vybudovat jakousi obdobu Vesničky soužití, která vznikla v Ostravě před deseti lety pro sociálně slabé občany.

Kumar Vishwanathan už dokonce jednal se soudem ustanoveným exekutorem, což potvrdila i mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová. „Očekává se, že exekuce nařízená na stávajícího majitele může přispět k nalezení východiska z dlouhodobě špatných poměrů. Novým vlastníkem nebytových domů by se mohla stát například některá nadace nebo občanské sdružení, které by zde vytvořilo vesničku soužití či centrum poskytování sociálních služeb,“ uvedla mluvčí.

Vishwanathan řekl Právu, že v současné době hledá subjekty, které by mohly poskytnout peníze potřebné k účasti v dražbě. Připouští, že to nebude jednoduché, protože kromě financí potřebných k nákupu nemovitostí je třeba počítat s poměrně vysokou částkou na uvedení alespoň části domů do obyvatelného stavu. Většina z nich je totiž podle stanoviska stavebního úřadu nebezpečných, některé jsou staticky narušeny.

Roztočil nezná podrobnosti exekuce

Aktivista je podle svých slov přesto optimistický. „Vesnička soužití včetně infrastruktury stála 70 miliónů,“ připomněl. V Přednádraží by podle něj mohlo vzniknout jak bydlení pro sociálně slabé, tak i možnost pracovních příležitostí. „Pro podobné věci je třeba mít silnou vizi a získat silnou podporu,“ uvedl.

Majitel domů Oldřich Roztočil řekl Právu, že o exekuci doposud oficiálně nic neví. „Vůbec nevím, kvůli jakému je to dluhu,“ řekl. Na připomínku, že přece musí dobře vědět, jakou částku Ostravským vodárnám a kanalizacím dluží, se urychleně rozloučil a zavěsil telefon.

Objekty, jejichž vlastníkem je společnost s ručením omezeným Domy Přednádraží, nyní podle mluvčí Exekutorské komory ocení znalec. „Následně bude vydána dražební vyhláška, kde se mimo jiné stanoví nejnižší podání. Dražba se bude s největší pravděpodobností konat elektronicky, dojít by k ní mělo o letních prázdninách,“ dodala Báčová.

Zmiňovaná Vesnička soužití ve Slezské Ostravě, kterou vybudovalo sdružení Vzájemné soužití ve spolupráci s diecézní charitou ostravsko-opavskou v roce 2002, je komplex domků a komunitního centra. Byla vystavěna jako nové obydlí pro sociálně slabé lidi, kteří přišli při povodních v roce 1997 o střechu nad hlavou. Bydlení zde našlo deset romských, deset neromských a deset smíšených rodin. V komunitním centru je místním obyvatelům k dispozici sociální poradenství, nízkoprahové zařízení pro ohroženou mládež a také možnost zájmových aktivit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám