Hlavní obsah

Zprávu OLAF k Čapímu hnízdu chtějí znát Piráti i Feri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec Dominik Feri (TOP 09) se rozhodl využít jednacího řádu Sněmovny a požádal ministerstvo financí o poskytnutí závěrečné zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k vyšetřování projektu farmy Čapí hnízdo. Již 22. prosince požádali o zprávu i Piráti. Resort by měl během 30 dnů informace poskytnout.

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Feri (TOP 09)

Článek

Feri se v žádosti, kterou zveřejnil na Facebooku, odvolává na zákon o jednacím řádu Sněmovny, podle kterého je každý poslanec oprávněn požadovat od členů vlády a vedoucích správních úřadů informace a vysvětlení potřebná pro výkon jeho funkce. Feri žádá o plné znění zprávy OLAF v tištěné i elektronické podobě a o informaci, zda je možné zprávu zveřejnit. Chce také vědět, jaké další kroky ministerstvo v souvislosti se zprávou OLAF plánuje.

„Výše požadované informace jsou potřebné pro výkon mé funkce z důvodu nutnosti zevrubného seznámení se se skutkovým stavem v kauze Čapí hnízdo, v níž ústřední roli hraje premiér České republiky Andrej Babiš," napsal Feri.

Ještě před tím, než ministerstvo potvrdilo, že zprávu obdrželo, požádali o její poskytnutí Piráti.

„Jsem přesvědčen, že občané mají právo znát závěry této zprávy, neboť padesátimilionovou dotaci na Čapí hnízdo již zaplatili. A rozhodně by je měli znát co nejdříve poslanci, kteří jednak mají hlasovat o důvěře Babišovy vlády, a také o vydávání premiéra Babiše a šéfa klubu pana Faltýnka k trestnímu stíhání,” uvedl tomu šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek a šéf strany Ivan Bartoš.

Ministerstvo financí teprve ve středu oznámilo, že dostalo zprávu OLAF a předalo ji zainteresovaným institucím, tedy ministerstvu pro místní rozvoj, řídícímu orgánu operačního programu ROP Střední Čechy a v souvislosti s policejním vyšetřováním také Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Úřad oznámil, že posoudí, zda a jak je možné zprávu zveřejnit. [celá zpráva]

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska se musí resort v případě, že nebude dotace ze strany Evropské komise proplacena, připojit k trestnímu stíhání coby poškozený subjekt.

Zpráva OLAF zajímá rovněž šéfa SPD Tomia Okamuru a lídra STAN Petra Gazdíka. Ten míní, že by materiál měli dostat poslanci mandátového a imunitního výboru, kteří budou rozhodovat o doporučení pro vydání premiéra Andreje Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka.

Podvod, nebo účelovka?

Kvůli kauze Čapí hnízdo policie obvinila 11 lidí, mezi nimi i Babiše a Faltýnka. Česká policie Babiše podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimiliónovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

ROP Střední Čechy schválil dotaci na projekt Čapí hnízdo v srpnu 2008. V červnu 2010 byla farma otevřena, Babiš ale její vlastnictví odmítal. V roce 2013 uvedl, že neví, komu Čapí hnízdo patří. V roce 2016 na schůzi Sněmovny řekl, že farmu vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky.

Reklama

Související články

Babiš: Kauzu Čapí hnízdo zorganizovala mafie

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechápe, jak mohla být dotace pro farmu Čapí hnízdo, kvůli níž jej chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro...

Výběr článků

Načítám