Hlavní obsah

Živnostníci s obratem do 750 tisíc by měli mít výjimku z EET, doporučil vládě Senát

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Senátoři ve čtvrtek schválili doporučení vládě, aby udělila výjimku z elektronické evidence tržeb (EET) pro podnikatele s ročním obratem do 750 tisíc korun. ODS kritizovala ministerstvo financí, že systém nepřinesl do státní pokladny avizovaných 18 miliard, náměstkyně resortu Alena Schillerová tvrdí, že v roce 2018 už se to podaří.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová

Článek

Senát přijal doporučení na základě petice, která požaduje zrušení EET. To ale horní komora odmítla. Návrh v Senátu předložil senátor z ODS Miloš Vystrčil, nyní poputuje na vládu, která se ale doporučením řídit nemusí. Podle oponentů se ale případnou změnu nepodaří přijmout včas, tedy do zahájení další vlny EET na jaře příštího roku.

V horní komoře EET hájila i náměstkyně resortu financí a budoucí ministryně Alena Schillerová. „EET podle našich zkušeností a debat s podnikateli nezatížila podnikatele a nevytvořila fronty. Došlo k narovnání podnikatelského prostředí. Jejím efektem je fiskální přínos pro státní rozpočet,“ uvedla Schillerová s tím, že systém má řadu podporovatelů i přes „mediální masáž”. Dodala, že k 30. listopadu 2017 se díky EET vybralo 4,1 miliardy korun.

Schillerová s doporučením vyjmout obchodníky s obratem do 750 tisíc ročně nesouhlasí, ale očekává, že se na vládě návrh projedná. Sama by si dovedla představit výjimku do výše obratu 250 tisíc korun ročně.

Atmosféra „Všetci kradnú“

„Všetci kradnú. V takovéto atmosféře vznikl zákon o EET a je zralý na zrušení zcela,” řekl na plénu Senátu senátor Ivo Valenta s narážkou na výrok, který měl kdysi pronést Andrej Babiš. Valenta navrhoval, aby z EET byli vyjmuti ti, kteří mají obrat do jednohu miliónu korun.

Hranice kolem jednoho miliónu korun a vyšší však podle Václava Stárka z Asociace hotelů a restaurací vytvořila nerovné podmínky na trhu. „Rozumíme, že pro naprosto drobné podnikatelé nemá evidence tržeb smysl, ale hranice kolem dvou miliónů je podle mě jen cestou k tomu, jak ten systém likvidovat,” uvedl Stárek.

ODS: Byli jsme okouzlováni 18 miliardami

Senátor z ODS Jiří Oberfalzer připomněl, že před zavedením EET běžela kampaň, že díky systému se vybere 18 miliard korun. „Byli jsme okouzlováni vyššími částkami. Efekt má ale skoro čtyřikrát menší,” kritizoval slova Schillerové Oberfalzer. [celá zpráva]

Schillerová ujistila, že s výběrem částky 18 milard korun se počítá až pro rok 2018 a při zavedení všech čtyř fází EET a že ministerstvo financí je ve svých tvrzeních konzistentní.

Předseda Senátu Milan Štěch v debatě řekl, že pro něj není prioritou, aby se vybralo více daní, ale aby platily rovné podmínky pro všechny. Pro zrušení celé EET není.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám