Hlavní obsah

Zeman vypíše odměnu pro nálezce Peroutkova článku, pokud ho Ovčáček nenajde

Aktualizováno

Pokud mluvčí Hradu Jiří Ovčáček nenajde do konce června sporný článek Hitler je gentleman, který prezident Miloš Zeman připsal Ferdinandu Peroutkovi, vypíše Zeman z vlastního odměnu pro toho, kdo ho najde. Prezident už dříve uvedl, že pokud se článek nenajde, tak se omluví. V neděli ale zdůraznil, že se může omluvit pouze za jeho případné nenalezení. Dál trvá na jeho existenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Pokud Jiří Ovčáček tento článek nenajde do 30. června, tak z vlastní kapsy vypíšu cenu pro toho, kdo ten článek objeví. Protože vím, že vím na sto procent, že ten článek existuje, protože jsem ho sám četl," řekl v neděli v rozhovoru pro server Blesk.cz Zeman.

Jak vysoká částka to bude, nechtěl prezident předjímat. „Ale bude to částka dostatečná na to, aby motivovala archivního badatele a ten se pokusil tento článek najít,” dodal.

Dílčí články mají dokladovat morální selhání

Hrad přistoupil v minulých týdnech ke zveřejňování dílčích článků, které mají dokladovat Peroutkovo morální selhání po studiu časopisu Přítomnost. Do něho se pustil mluvčí Ovčáček na popud prezidenta Zemana. Ten v lednu na pražském fóru věnovaném holokaustu zmínil, že v době nástupu nacismu selhali intelektuálové, konkrétně i Peroutka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Ten podle něj zveřejnil v Přítomnosti text „Hitler je gentleman”. Tento článek Ovčáček od té doby hledá, ačkoli historici i odborníci se shodli, že neexistuje. Zeman ho prý ale kdysi dávno viděl.

Ovčáček ho zatím nenašel, zatím ale místo toho uveřejňuje citace z Peroutkových článků, které mají dokazovat jeho morální selhání. Čtvrtý článek zveřejnil Hrad v úterý, aniž by to vyvolalo ohlas.

Peroutka byl naopak odvážný, shodují se historici

Odborníci i znalci Peroutkova díla vytrhávání jednotlivých citací i jejich programovou prezentaci coby čehosi morálně pokřiveného odmítají a naopak vyzdvihují, že Peroutkovy texty byly na svou dobu a cenzurní podmínky velmi odvážné.

Jeden ze zveřejněných textů byl koneckonců pro nacisty jedním z důvodů, proč Peroutka putoval v září 1939 do koncentračního tábora, kde byl vězněn až do konce války.

Dílo novináře, spisovatele, dramatika a kritika Ferdinanda Peroutky se stalo součástí zlatého fondu českého politického myšlení a publicistiky. Za první republiky řídil kulturně-politickou revui Přítomnost a přispíval do různých periodik v čele s Lidovými novinami. Za okupace odmítl spolupráci s gestapem a byl až do konce války vězněn v koncentračním táboře Buchenwald.

Po osvobození řídil jako šéfredaktor Svobodné noviny a týdeník Dnešek, věnoval se vlastní literární tvorbě a stal se poslancem Národního shromáždění za národní socialisty. Po komunistickém puči v roce 1948 autor monumentálního historického díla Budování státu emigroval, pak se usadil v USA. Byl jedním ze zakladatelů a do roku 1961 vedoucím českého vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám