Hlavní obsah

Zeman navrhl Rychetského znovu na ústavního soudce

Novinky, val
Praha

Prezident Miloš Zeman navrhl, aby současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský prodloužil své působení v této instituci na další desetileté období. Jeho jméno navrhl Senátu ke schválení spolu s dalšími třemi soudci.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zeman už dříve řešil s Rychetským kandidáty na ústavní soudce.

Článek

Původně Hrad minulý týden informoval o tom, že Zeman navrhne jmenovat Kateřinu Šimáčkovou, Miloslava Výborného a Ludvíka Davida. Rychetský se sice zúčastnil jejich společného jednání se Zemanem, jeho jméno se ale mezi navrženými soudci objevilo až nyní.

O nových adeptech na soudce informoval Senát. Jeho ústavně-právní výbor si je všechny pozval na schůzi, která se uskuteční 19. června.

„Čtveřici kandidátů výbor prověří sérií dotazů, aby pak mohl ke každému z nich vydat stanovisko, které může pomoci nerozhodnutým senátorům orientovat se v postojích a názorech jednotlivých kandidátů. Senát bude o čtveřici návrhů rozhodovat na následující schůzi, která proběhne nejspíše na konci června,“ doplnila tisková tajemnice horní komory Eva Davidová.

Tři soudce už jmenoval

Kateřina Šimáčková je od roku 2009 soudkyní Nejvyššího správního soudu, David je soudcem Nejvyššího soudu v Brně a Miloslav Výborný, někdejší poslanec za KDU-ČSL a exministr obrany z let 1996–1998, dosud působí u Ústavního soudu. V červnu mu mandát vyprší.

Zeman nedávno jmenoval první trojici nových soudců, v červnu má být jmenován ještě jeden. Až do května přitom v Ústavním soudu působilo jen 12 z 15 soudců. Dalším z nich ještě letos vyprší mandát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám