Hlavní obsah

Zeman: Krize na Krymu je tak hluboká kvůli Kosovu

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle prezidenta Miloše Zemana by řešením aktuální krize na Krymu byla federalizace Ukrajiny a posílení autonomie poloostrova. Hlava státu ve čtvrtek během návštěvy Olomouckého kraje zároveň podotkla, že by vše bylo mnohem jednodušší, kdyby neexistoval precedent Kosova.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman.

Článek

„Zastávám názor, že řešením by obecně byla federalizace Ukrajiny, a v rámci této federalizace posílení autonomie Krymu, která již dnes existuje, protože Krym má vlastní parlament a vlastní vládu. Tato krize by byla daleko méně hluboká, kdyby zde neexistoval jeden precedent, a to je precedent Kosova,“ tlumočil prezidentova slova jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman zopakoval, že nynější krize má původ v rozhodnutí sovětského lídra Nikity Chruščova v roce 1954, který věnoval Krym Ukrajině.

Rozhodnutí anektovat území může podle názoru prezidenta vyvolat eskalaci, a proto za lepší považuje právě federalizaci východoevropské země.

Reklama

Související témata:

Související články

Putinova popularita je v Rusku rekordní

Ruská odpověď na krizi na Ukrajině a deklarovaná ochrana zájmů ruského obyvatelstva na poloostrově Krym pomohly zvýšit popularitu prezidenta Vladimira Putina....

Mise pozorovatelů OBSE se na Krym nedostala

Pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se zatím nepodařilo proniknout na ukrajinský poloostrov Krym, kde mají provést inspekci...

Výběr článků

Načítám