Hlavní obsah

Zeman dopisem orodoval u papeže za Duku

Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman se dopisem obrátil na papeže Františka. Oroduje v něm za kardinála Dominika Duku. Zeman svou přímluvu avizoval v reakci na výzvu skupiny katolických věřících, kteří se na papeže obrátili s prosbou, aby na jeho místo jmenoval jiného biskupa. Dukovi bude 75 let a v tomto věku musí podat demisi všichni katoličtí biskupové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman v dopisu píše, že jde o jeho „osobní svědectví” o působení statečného spoluobčana Duky.

Připomíná jeho působení před rokem 1989 a tvrdí, že Duka svým působením pomáhá odstraňovat bariéry mezi církví a státem. Zmiňuje rovněž skutečnost, že kardinál je držitelem řady vyznamenání a ocenění včetně nejvyššího státního vyznamenání Řádu Bílého lva I. třídy, které mu sám, z pozice prezidenta, v roce 2016 propůjčil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kardinál Dominik Duka na pouti ve Staré Boleslavi

Podle prezidenta naplňuje Duka poslání katolické církve a je „šiřitelem hodnot, které jsou v české společnosti neoddělitelně spojovány s obrazem čestného a morálně pevného člověka”.

Prezidentovo hodnocení kardinála se částečně rozchází s pohledem, který v dopise Svatému stolci popsala zmiňovaná skupina věřících. Ti Dukovi vyčítají sbližování „trůnu a oltáře“ i nezájem o církev. Vadí jim zejména Dukovy vztahy s oběma posledním českými prezidenty i příklon k nacionalismu a krajní pravici. [celá zpráva] Dukovi také vyčítají, že „rád používá okázalé insignie moci”.

Zeman již dříve Dukovy kritiky označil v rámci plurality názorů za pisklouny, zakomplexované nonames a hlupáky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám