Hlavní obsah

Zákon zkrouhne odměny úředníků na čtvrtinu

Právo, ada, nig

Nový zákon o státní službě by měl udělat přítrž velkým odměnám vysokých státních úředníků, které jim často násobně zvedaly příjmy. Pokud poslanci přijmou návrh z dílny soc. dem., který nyní dopracovává koalice, tato praxe skončí.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Celkový úhrn odměn vyplacených za kalendářní rok činí nejvýše 25 % z úhrnu vyplacených platů státnímu zaměstnanci za kalendářní rok bez částky odměn,“ stojí v návrhu.

Jak by tedy vypadaly výplatní pásky ředitelky Nečasova kabinetu Jany Nagyové, jejíž příjmy zvedly vlnu nevole? Nagyová, nyní již Nečasová, brala základní plat přes 83 tisíc korun, což představovalo ročně 998 280 korun. [celá zpráva]

Tento údaj loni v létě zveřejnil nynější šéf Úřadu vlády Radek Augustin. Podle něho příjem ředitelky za rok 2012 činil 1,8 miliónu, což znamená, že na odměnách si přišla zhruba na 840 tisíc. O rok dříve dostala odměny dokonce 1,2 miliónu. Nová pravidla by jí ale odměny zkrouhla na zhruba 250 tisíc.

Odborů se neptali

Omezení odměn by se dotklo nejen špiček, ale všech úředníků ve státní správě. Přesto odborový svaz státních orgánů a organizací nedostal šanci se ani k jednomu z návrhů dosud oficiálně vyjádřit.

„Dříve bylo zvykem, že odměny včetně různých příplatků činily plus minus třicet procent objemu mezd. Pokud bude přímo v zákoně jasně nastaveno základní odměňování, pak je možné diskutovat o 25 procentech,“ řekl Právu šéf odborového svazu Jan Rovenský.

Připomněl, že minulá vláda pravidla změnila, když umožnila platové rozpětí a smluvní platy. To by podle Rovenského již nemělo být možné.

Odboráři své připomínky již sdělili všem koaličním stranám a čekají, že po prvním čtení zákona ve Sněmovně dostanou příležitost s poslanci diskutovat.

„Chápeme ekonomickou situaci státu. Věříme, že povinnosti budou úředníkům kompenzovány benefity, které mohou nabíhat postupně. Aby úředníci věděli, že pokud se budou chovat podle zákona a nic neporuší, je před nimi úprava platů, získání benefitů a stabilita zaměstnání,“ dodal Rovenský.

Reklama

Související články

Nejvyšší odměny na vnitru? Za ministra Johna

Za poslední tři roky šéfovali resortu vnitra tři ministři, přičemž Martin Pecina hned dvakrát. Každý z nich sice dával svým podřízeným kromě tabulkových platů...

Výběr článků

Načítám