Hlavní obsah

Žádná funkce není doživotní, připustil Nečas svůj konec

Varšava/Praha

Žádná politická funkce není doživotní, reagoval v neděli premiér Petr Nečas (ODS) na možnost, že by mohl ve funkci předsedy vlády skončit v souvislosti s probíhající aférou kolem šéfky jeho kanceláře Jany Nagyové. Nečas zároveň upozornil, že má podporu své ODS. Výkonná rada strany se v neděli nesejde, řekl novinářům ve Varšavě, kde je na summitu zemí visegrádské skupiny a Japonska.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český premiér Petr Nečas hovoří s novináři 16. června ve Varšavě po summitu zemí visegrádské skupiny..

Článek

Kvůli dalšímu osudu vlády se ale večer sejdou špičky koaličních stran.

O premiérově osudu v čele vlády i ODS se spekuluje v souvislosti s kauzou šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové, která byla zadržena v souvislosti s údajným zneužitím vojenské rozvědky a v kauze údajného uplácení bývalých poslanců ODS.

"Budeme jednat. Podstatou politiky je jednání. A podstatou politiky je také, že žádná funkce není doživotní. Takže takto jsem k tomu vždycky přistupoval," řekl novinářům Nečas.

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) v nedělní televizní debatě uvedl, že by se k situaci ve vládě ještě během dne mohla sejít výkonná rada ODS. Podle Nečase ale tento stranický orgán dnes nezasedne. Výkonná rada se podle něj sejde do sněmovního hlasování o nedůvěře vládě, o které požádala opoziční ČSSD. Hlasování se uskuteční zřejmě v úterý.

Fotky považoval za bulvární provokaci

Předseda vlády se také vyjádřil k informaci, že údajně ještě před policejním zásahem viděl fotografie vzniklé při sledování své ženy Radky Vojenským zpravodajstvím. Právu to řekl její advokát Eduard Bruna. Sledování údajně zařídila Nagyová, čímž podle policie porušila zákon.

"Já jsem viděl fotky, které měly být fotkami od paparazzi, od bulváru, s velkým časovým odstupem. A považoval jsem je za provokaci," řekl Nečas.

Nagyovou poslal v sobotu do vazby Okresní soud v Ostravě. Stejně tak vazbu uvalil na někdejší "rebely" ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře. Někdejší poslanci občanských demokratů se měli vzdát mandátů výměnou za lukrativní posty ve státní správě, čímž se podle policie dopustili korupce. V kauze měla figurovat i Nagyová.

Ve vazbě je i bývalý šéf vojenské rozvědky Ondrej Páleník. Spolu se současným šéfem Vojenského zpravodajství měl na požádání Nagyové sledovat Nečasovu manželku.

Reklama

Související články

Ištvan: Razie nebyla teatrální akce

Šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan odmítl, že razie provedená Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) byla teatrální akce....

Výběr článků

Načítám