Hlavní obsah

Zemana v nemocnici navštívila slovenská prezidentka Čaputová

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík
Aktualizováno

Za hospitalizovaným prezidentem Milošem Zemanem dorazila v úterý krátce po poledni do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Před pátou hodinou odpolední uctila položením květin na Národní třídě památku výročí revoluce 17. listopadu 1989.

Příjezd Čaputové do ÚVNVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Čaputová přivezla Zemanovi jako dar set čajů a med z prezidentské zahrady. Setkání hlav států trvalo přibližně půl hodiny.

„Jsem ráda, že jsem mu nyní i osobně mohla popřát hodně zdraví a rychlé uzdravení,“ napsala Čaputová po setkání na sociální síti s tím, že Zemanův zdravotní stav sledovali i lidé na Slovensku. Podle ní se Zeman intenzivně zajímal o situaci na Slovensku.

„Dovolím si říct, že pan prezident velmi symbolicky vystihl návštěvu, že to je návštěva dvou přátel jako hlav států, která symbolizuje i velmi blízký a přátelský vztah našich národů,” řekla později novinářům Čaputová při uctění památky výročí revoluce 17. listopadu 1989 na Národní třídě.

Uvedla také, že si přeje, aby i další generace zažívaly takovou blízkost, jakou ona zažívá v České republice.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Miloše Zemana navštívila v nemocnici slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

V úterý taktéž z rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) převzala nejvyšší ocenění Senátu – stříbrnou pamětní medaili.

Čaputová ji získala za mimořádnou péči o svobodu, pravdu, politickou kulturu a vládu práva.

V děkovné řeči mimo jiné uvedla, že demokracie a její instituce čelí útokům, podkopává je egoismus, populismus, extremismus a také dezinformace, propaganda a negativní vliv sociálních médií.

Podle slovenské prezidentky se pokoušejí narušit to, co je pro demokracii esenciální – mezilidskou důvěru a soudržnost společnosti.

„Proto ji musíme chránit a stále obnovovat i prostřednictvím hledání rovnováhy mezi svobodou a zodpovědností. Nezůstávejme tolerantní k netolerantnosti,” prohlásila.

Prezident Zeman je v ÚVN hospitalizován již více než měsíc. V pondělí jej po přeložení na standardní pokoj navštívil končící premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Miloš Zeman a Andrej Babiš při schůzce v nemocnici

Ve středu je v plánu návštěva předsedy ODS a lídra koalice SPOLU Petra Fialy, který by měl stanout v čele nové vlády. Fiala hodlá prezidentovi předložit seznam kandidátů na ministry.

Vznikající kabinet tvořený ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráty by měl mít 18 členů. ODS by mělo připadnout premiérské křeslo a pět ministerstev, Starostům čtyři resorty, Pirátům a lidovcům po třech a TOP 09 má získat dva resorty.

BEZ KOMENTÁŘE: Zuzana Čaputová opouští ÚVN.Video: Novinky

Koalice se shodly na kandidátech na ministry

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám