Hlavní obsah

Z Okamurova Úsvitu mělo odejít 116 miliónů, 46 přímo předsedovi

Právo, tin

Kauza nejasného financování spojená s Tomiem Okamurou a jeho předchozím hnutím Úsvit znovu vyplouvá na povrch. Pořad Reportéři ČT v pondělí připomněl podezřelé smlouvy, podle kterých měl Okamura z hnutí odčerpávat finance od státu za volby. Deník Právo o jedné z těchto smluv informoval už v roce 2015. Celkem měl Úsvit od státu získat zhruba 116 miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomio Okamura

Článek

Deník Právo v roce 2015 informoval o smlouvě na poskytování mediálního poradenství, kterou Okamura podepsal dvakrát, jednou jako předseda hnutí a podruhé jako poskytovatel. Okamura podle ní měl od hnutí dostávat 958 tisíc měsíčně za mediální služby, tedy 46 miliónů za čtyři roky. Smlouva však platila jen čtyři měsíce, pak byla ze strany Úsvitu vypovězena. Okamura tak dostal zhruba čtyři milióny, které podle tehdejšího tajemníka Úsvitu Jana Zilvara coby půjčku později vrátil.

Druhá smlouva byla uzavřena mezi hnutím Úsvit a firmou Celsianus. Podle ní měla firma za právní a analytické služby obdržet zálohu 12 miliónů a později za analytickou činnost měla dostávat 1,2 miliónu měsíčně po čtyři roky. Celsianus byla podle ČT firma zakládajícího člena hnutí Úsvit Josefa Pisaka. Pokud by smlouva platila, dostala by firma celkem 70 miliónů korun. Dostala však jen 30 miliónů, než byla smlouva vypovězena. Obě smlouvy podepsal Úsvit před parlamentními volbami v roce 2013.

„Prošetřila mě policie a zjistila, že jsem se neobohatil ani o halíř. Pořad Reportéři ČT už řeší náš právní zástupce,“ řekl v úterý Právu Okamura. Policie v září 2016 podle něj případ odložila s tím, že nejde o podezření z přečinu.

Okamura už tehdy Právu řekl, že smlouva nebyla nikdy realizovaná a že chtěl získat z Úsvitu své peníze, které do něj ještě před zahájením volební kampaně vložil. Otazníky ohledně financování hnutí vedly tehdy k rozštěpení Úsvitu – strana Okamuru vyloučila a ten vzápětí založil nové hnutí SPD, se kterým uspěl v loňských parlamentních volbách.

Reklama

Související články

Okamura podepsal smlouvu sám se sebou

V kauze rozpadlého hnutí Úsvit neustále vyplouvají na povrch podezřelé smlouvy, které měly oba znesvářené tábory uzavírat. Kuriózní je smlouva, jejíž text má...

Okamura si zakládá nové hnutí

Zakladatel hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura opustil spolu s poslancem Radimem Fialou toto hnutí. Společně chtějí založit nové politické uskupení...

Výběr článků

Načítám