Hlavní obsah

Cichanouská vystoupila v Senátu. Přinesla fotky pronásledovaných disidentů

Novinky, jas
Aktualizováno

Ústřední postava běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, která je na několikadenní návštěvě České republiky, ve středu vystoupila s projevem před senátory. Cichanouská vyzvala ČR, aby neuznávala Lukašenkův režim a jeho kroky a volala po zavedení dalších sankcí vůči představitelům režimu. Poděkovala za podporu pro běloruskou opozici.

Projev Svjatlany Cichanouské v Senátu

 
Článek

Cichanouská poděkovala za možnost vystoupit jménem Bělorusů a připomněla některé historické paralely obou národů. V projevu opakovaně zmínila bývalého prezidenta Václava Havla a citovala i myšlenky filosofa Jana Sokola.

Cichanouská připomněla, že nezávislá země ještě neznamená svobodná a popsala teror, který rozpoutal režim prezidenta Alexandra Lukašenka po loňských prezidentských volbách.

„Deset měsíců bojuje minulost proti budoucnosti,“ konstatovala Cichanouská, jež připodobnila současnou situaci v běloruské justici k románům Franze Kafky.

Lukašenkův režim má podle ní teroristickou podstatu, uvedla s poukazem na nedávné vynucené přistání civilního letadla při průletu přes Bělorusko kvůli zadržení opozičního novináře Ramana Prataseviče.

Bělorusko donutilo letadlo Ryanairu přistát. Vyslalo i stíhačku

Evropa

V projevu před poslanci Cichanouská ukazovala senátorům fotky perzekuovaných disidentů a ocenila podporu a solidaritu ze strany ČR i obyčejných Čechů. Ta podle ní bude důležitá i do budoucna.

Cichanouská se v loňských prezidentských volbách postavila dlouholetému autokratickému prezidentovi Lukašenkovi. Ačkoliv podle oficiální výsledků voleb Lukašenko jasně zvítězil, opozice i země EU včetně ČR hlasování neuznávají a označují je za zmanipulované.

Režim následně vystupňoval represe vůči všem projevům odporu.

Zeman ocenil odvahu Cichanouské, opozici popřál vítězství v boji s diktátorem

Domácí

V Senátu je Cichanouská přijímána coby oficiální představitelka Běloruska. Její odvahu ocenil na setkání i prezident Miloš Zeman, který běloruské opozici popřál, aby v boji s posledním evropským diktátorem zvítězila.

Reklama

Související články

Běloruská opozice plánuje novou vlnu protestů

Přední opoziční politička Svjatlana Cichanouská ve středu oznámila, že opozice se připravuje na novou fázi protestů proti současnému běloruskému vedení. Zemí...

Cichanouská je v Česku

Lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská v neděli odpoledne přicestovala do Prahy. Přivítala se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), na jehož...

Výběr článků

Načítám