Hlavní obsah

Výbuch muničáku je sice senzace, ale nikoho zvenčí neohrozil, tvrdí bezpečnostní expert

Právo, Oldřich Danda

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek v rozhovoru pro Právo hájí praxi najímání vojenských muničních skladů soukromým zbrojařským firmám. Objekty jsou podle něj pod dostatečnou kontrolou. V souvislosti s nedávnou explozí ve Vrběticích poznamenal, že nejde o žádné vážné riziko.

Foto: Policie ČR

Záběry přímo z epicentra výbuchu, který rozmetal muniční sklad u Vrbětic na Zlínsku.

Článek

Není riziko pronajímat bývalé vojenské muniční sklady zbrojařům?

Určitě ne, je to běžné všude na světě. Chápu, když bouchne muničák, že je to senzace, ale je to první incident za posledních 20 let. Pro srovnání máme ročně sto tisíc nehod a tento víkend umřelo na silnicích osm lidí. Mělo by se to vyšetřit, udělat bezpečnostní opatření a může se dalších 20 let fungovat dál.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jak může stát soukromé firmy obchodující s municí kontrolovat?

Kontrolu bezpečnosti provádí u trhavin báňský úřad, u munice policie. Každý muničák má určitou obložnost, to je, na kolik trhaviny je projektován, aby vydržel výbuch veškeré munice, aniž by to někoho ohrozilo. A kromě těch dvou, kteří tam zřejmě zemřeli, se vlastně moc nestalo.

Částečně to poškodilo ale i další objekty.

Uvidíme, jak dopadne vyšetřování a na kolik byly poškozeny. Ty objekty se staví v lese, daleko od sebe, kolem jsou okopy, má tam být lehký strop, aby výbuch směřoval do vzduchu, a ne do stran. Já ten muničák ve Vlachovicích znám a vím, že patří mezi nejbezpečnější v republice. Po dobách Varšavské smlouvy zůstalo po republice takových muničních skladů více. Tehdy jsme měli stotisícovou armádu a měli jsme munice až na 60 dní. Dnes je tu jen 10 až 20 procent uskladněné munice, co bylo v dobách socialismu.

Není chyba, že to stále nekontroluje armáda a že na řešení následků tam nebyli posláni vojenští hasiči, ale dobrovolní hasiči, kteří nevěděli, do čeho jdou?

To už není vojenský sklad, ale civilní a podléhá civilním orgánům. Jestli takto integrovaný záchranný systém zareagoval, tak je to jeho chyba, ale není to tím, že tam nejsou stále vojáci. Možná je to kvůli tomu, že nevěděli, jak reagovat, protože 20 let tu nic podobného nebylo. Alfou a omegou je, aby se prováděly pravidelné kontroly, jestli jsou sklady dobře zabezpečené.

Okolní obyvatele výbuchy vyděsily, poté si stěžovali, že úřady málo o rizicích informují. Selhaly úřady?

Chápu obyvatele, že mají špatný pocit, ale některé informace nelze sdělovat. Musíte vzít v potaz, že výbuchy nikoho v okolních vesnicích nezabily, nepoškodily žádné budovy, následky toho incidentu zůstaly uvnitř areálu. Takže úřady neměly důvod informovat. Stejně jako když dojde k incidentu např. v chemičce, tak pokud nedojde k úniku nebezpečných látek, tak není potřeba nikoho informovat. Podle mého tento incident byl méně nebezpečný, než když dojde k havárii chemičky. Slyšel jsem reakce, že by se měla munice odtud odvézt. Ale kam? Těch funkčních skladů není zase tolik. A sklad ve Vlachovicích patří k nejbezpečnějším.

Ví se, co tam ta firma IMEX skladovala?

Ta firma to určitě ví, ale nemůžete čekat, že zveřejní, jakou munici kde skladuje. To může rovnou napsat cizím zpravodajským firmám dopis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám