Hlavní obsah

Vondra se vymlouvá jako Clinton s marihuanou, míní ČSSD

Právo, jov

Opoziční soc. dem. v pátek opět vyzvala ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), aby kvůli kauze zakázky v hodnotě 766 miliónů v době předsednictví zvážil rezignaci na funkci. Oranžoví odmítli Vondrovo vysvětlování, které přirovnali k výmluvě někdejšího amerického prezidenta, že „marihuanu kouřil, ale nešlukoval“.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Hulinský

Článek

Podle stínového ministra obrany za soc. dem. Petra Hulinského argumentace ministra obrany ještě více prohlubuje pochybnosti o míře jeho zavinění a roli, kterou v celé této kauze sehrál.

„Vyzývám proto ministra Vondru, aby opět zvážil svoji rezignaci, neboť vedle podezření z možné korupce čelí dnes i podezření ze lži. Jeho včerejší výrok o tom, že ministr obrany nebude ustupovat z boje, beru jako selhání, neboť dnes nejde již o jeho důvěryhodnost, ale o důvěryhodnost Armády ČR,“ uvedl v pátek Hulinský.

Ten se pozastavil nad tím, že Vondra na jedné straně říká, že vše bylo v pořádku, a na straně druhé odpovědnost svádí na tehdejšího vedoucího Úřadu vlády ČR Jana Nováka. Stínový ministr obrany to přirovnal k výmluvě někdejšího prezidenta USA Billa Clintona o tom, že „marihuanu kouřil, ale nešlukoval“.

Sobotka: Další hlasování o nedůvěře nebude

Hulinský zároveň poukázal na to, že Vondrovo tvrzení o odpovědnosti dnes už bývalého vedoucího Úřadu vlády ČR zpochybňuje jak samotný Novák, tak tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS). Podle ČSSD navíc Vondrova slova, že on a jeho sekce neměli s výběrovým řízením na zakázku nic společného, zpochybňuje i Úřad vlády ČR samotný.

Největší opoziční strana se odvolala na vládní web, který popisuje kompetence bývalé Vondrovy sekce. Odbor rozpočtu a veřejných zakázek podle internetových stránek „zajišťoval organizační záležitosti, výběrová řízení na dodavatele veškerých kongresových a konferenčních služeb a dalších služeb, které se týkaly centrální koordinace předsednictví“.

ČSSD také plánuje otevřít kauzu na půdě Sněmovny. Případ chce soc. dem. řešit i na jednání sněmovního kontrolního výboru. Výdaji na předsednictví by se podle úřadujícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky měl zabývat Nejvyšší kontrolní úřad.

Na rozdíl od případu týkajícího se již bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) ovšem oranžoví nebudou vyvolávat další hlasování o nedůvěře. Sobotka takový krok považuje za zbytečný. Soudí totiž, že ve vládní koalici nejsou trhliny.

Reklama

Související články

Kalousek požaduje po Vondrovi omluvu

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po obhajobě Alexandra Vondry (ODS) k podivným smlouvám kolem předsednictví EU zopakoval, že celá věc se začala...

Výběr článků

Načítám