Hlavní obsah

Vojtěch připravuje covidový semafor i pro regiony v Česku

Novinky, jam
Praha

Ministerstvo zdravotnictví připravuje systém semaforu, který by občanům přiblížil, jaká opatření mohou být v jejich kraji zavedena, pokud se zhorší tamní epidemiologická situace. Ve středu to pro CNN Prima News uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že podrobněji systém představí příští týden.

Článek

„Chceme příští týden představit určitý systém stupňů pohotovosti, to je to, co nám, řekl bych, ještě chybí,“ přednesl Vojtěch s tím, že půjde o „určitý semafor, kdy podle míry rizika by na to byla navázána skutečně jasná opatření, jako třeba v nemocnicích, tak protiepidemických opatření, která jsou nastavená ohledně omezování třeba hromadných akcí a podobně“.

Vojtěch: Roušky v MHD by se mohly vrátit na podzim

Koronavirus

Systém má mít čtyři stupně: Bílou barvou by byl označen stupeň 0, tedy klidná situace. Zelenou by měla jednička, oranžová dvojka a červenou barvu by měl stupeň číslo tři, tedy ten nejvážnější. Na to by se navázaly sady opatření, tak aby lidé mohli předpovídat, jaké změny je mohou potkat při zhoršení epidemiologické situace v jejich regionu.

Prevence před dalšími nečekanými kroky hygieniků?

Bylo by tak možné předejít tomu, co se stalo v uplynulých dnech v Moravskoslezském kraji, kdy tamní krajští hygienici s okamžitou platností zpřísnili opatření. Jejich krok pak měl výrazné dopady na tamní podnikatele, běžné občany i organizátory kulturních akcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

„Ty stupně se budou věnovat právě třeba přípravě nemocnic, kdy mají nemocnice začít reprofilizovat lůžka, připravovat nějaké covidové jednotky a podobně, tak i krajských hygienických stanic při nastavování protiepidemických opatření tak, aby to bylo srozumitelné pro občany,“ uvedl Vojtěch.

To, zda krajští hygienici omezí akce na 100 nebo 500 účastníků v důsledků vývoje epidemiologické situace zůstane stále na jejich rozhodnutí. Lidé by však měli být schopni odhadnout, zda hrozí, že se v jejich regionu vrátí roušky či se nějak omezí hromadné akce.

Prymula: Čísla by mohla směřovat k druhé vlně, některé země ČR mohou považovat za rizikovou

Domácí

Podle Vojtěcha podobný systém funguje už v některých zemích jako je například Nový Zéland, Rakousko jej nyní připravuje.

V tuzemsku se v současnosti systém dokončuje a představen by měl být během příštího týdne, dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám