Hlavní obsah

Vnitro bude znovu hledat rezervy, propouštět nechce

Právo, jt, hh
PRAHA

Ministerstvo vnitra bude muset ve svém rozpočtu pro příští rok najít nové finanční rezervy. Vyplývá to ze čtvrteční schůzky ministra vnitra Františka Bublana s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Jejím hlavním tématem byla snaha, aby při plánovaných úsporách nemuselo dojít k propouštění policistů ve službě.

Foto: Pivovar Malenovice
Článek

Vnitro má v roce 2006 ušetřit celkem 1,6 miliardy korun, zavazuje ho k tomu rozhodnutí vlády o snížení rozpočtového schodku z konce minulého roku.

Setkání však žádné konkrétní řešení nenabídlo. Oba ministři se shodli pouze na tom, že o problému budou ještě jednat. "S ministerstvem vnitra budeme pokračovat v debatě o struktuře úspor. Ty se však nedotknou snižování počtu policistů ve výkonu služby," řekl Právu mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Nová analýza, stejné peníze

"Struktura úspor bude předmětem další diskuze," potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová s tím, že ekonomové ministerstva mají nyní zpracovat novou analýzu, jak by se dalo ušetřit, aby nebyl ohrožen chod policie.

Podle původní analýzy policejního prezídia měly být hlavním zdrojem úspor vedle škrtů v investicích zejména mzdové náklady, se škrty u provozních nákladů police nepočítala. "Prostředky plánované např. na pohonné hmoty, spotřební materiál či znalecké služby se bez ohrožení společenského poslání policie jako reálný zdroj jakýchkoliv úspor nejeví," zdůvodnila to před časem mluvčí policejního prezídia Lucie Uhlířová.

U policie tak mělo v roce 2006 skončit zhruba 2300 lidí. Prezídium přitom počítalo pouze s přirozeným úbytkem zaměstnanců, např. odchody do důchodů. "Do konce letošního roku by se tak měly stavy dostat zhruba na 95 procent plánovaných počtů," řekla Uhlířová.

Musely by se rušit služebny

Nyní je však patrné, že přirozeným způsobem by se jednotlivé policejní správy na požadovaný počet nedostaly a šetření by se tak neobešlo bez rušení některých služeben a propouštění.

"Je však jasné, že nějakým způsobem se úspory budou muset do mezd promítnout, v rozumné míře by tak mohly být omezeny nábory na uvolněná pracovní místa," připustila Kovářová.

Většina krajských policejních ředitelství přitom přestává nabírat nové lidi již teď. "Již nyní udržujeme mírný podstav policistů v řádu několika desítek," uvedla mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková.

Reklama

Související články

Máme moc policistů, počty se budou snižovat

Česká republika má v poměru k počtu obyvatel více policistů než většina evropských států. Z údajů OSN za rok 2002 vyplývá, že ze zemí OECD jsme v tomto ohledu...

Výběr článků

Načítám