Hlavní obsah

Vláda zvažuje, že otevře papírnictví

Novinky, jam

Vláda by příští týden mohla otevřít například papírnictví, zvažuje totiž upravit seznam nezbytného zboží, které v rámci současných restrikcí mohou nabízet obchody. Ve středu to po návštěvě brněnského očkovacího centra řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Vláda tak asi podlehne tlaku veřejnosti, školáci psací potřeby potřebují.

Článek

„V rámci úpravy PES, kterou plánujeme příští týden, bude upraven i seznam nezbytných věcí. Budou tam zahrnuty pravděpodobně například papírnické výrobky. Je to potřeba kvůli dětem do škol,” prohlásil Blatný s tím, že je nutné seznam upravovat i podle ročního období.

Upozornil ale na to, že chce ponechat i nadále v platnosti současné nařízení, které zakazuje velkým obchodům a řetězcům prodávat zboží, které prodávají malé specializované obchody, které jsou v důsledku restrikcí uzavřeny.

Asociace nechápe, proč mohou fungovat lesní školky, ale lesní kluby nikoli

Věda a školy

Úprava pravidel, jak to nastínil Blatný, by tedy znamenala, že by se nově mohla otevřít i papírnictví, případně i další vybrané prodejny, bez ohledu na jejich velikost. „Bude to pro všechny. Pokud povolíme například papírnické výrobky v hypermarketech, musí být možnost je prodávat i mimo ně. Ta spravedlnost bude zachována,” uvedl.

Opatření týkající se omezení sortimentu v supermarketech, tak aby řetězce nebyly zvýhodněny oproti malým a zavřeným prodejnám, platí od 27. prosince, kdy v Česku začal znovu platit pátý stupeň protiepidemického systému PES, v němž je až na výjimky zavřeno téměř vše. V současnosti mají výjimku obchody s potravinami, drogerií či potřebami pro zvířata, ale otevřeny mohou být také lékárny, benzínky, optiky, galanterie či prodejny zbraní a střeliva.

Babiš: Naočkováno bylo až 75 tisíc lidí

Koronavirus

Současný výběr povolených provozů kritizuje dlouhodobě opozice, ale i část veřejnosti. Lidé se musí například při nákupu obuvi pro děti spoléhat výhradně na e-shopy, což může být pro rodiče velmi složité. Zrovna v případě obuvi je většinou potřeba botu dítěti zkusit.

Reklama

Související témata:

Související články

AstraZeneca by mohla být ještě v lednu

Vakcína od firmy AstraZeneca by mohla být schválena ještě v lednu a následně dorazit i do Česka. A mohly by ji používat i ordinace praktických lékařů,...

Blatný nevyloučil další zpřísnění

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) připustil, že by se opatření proti koronaviru mohla dále zpřísnit. Bylo to jedno z témat, o nichž v pondělí jednala...

Výběr článků

Načítám