Hlavní obsah

Vláda gripeny přijme. ČSSD i Babiš jsou pro

Právo, Oldřich Danda

Už tento týden by mělo být jasno, jestli české nebe budou dalších dvanáct let hlídat švédské stíhačky Gripen. O prodloužení pronájmu má jednat vláda a vše nasvědčuje tomu, že na smlouvy se švédským královstvím kývne.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Gripen

Článek

Klíčoví ministři již dopředu říkají, že pro švédské supersoniky hlasovat budou. A vojáci se netají tím, že jsou s gripeny nadmíru spokojeni. Navíc současný leasing končí příští rok v říjnu a ministerstvo obrany by již nestihlo vypsat výběrové řízení na nákup jiných stíhaček. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) řekl, že souhlasí s tím, že nejlepší variantou je, aby čeští piloti dál létali s gripeny.

Stejný názor má ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš. Ten má sice výhrady k tomu, že nákup či pronájem švédských stíhaček od začátku provázela „nálepka korupce“, pro pronájem ale bude hlasovat. A to hlavně proto, že by měl být levnější než v minulosti.

„Prvních deset let jsme platili dvě miliardy ročně a teď to má být 1,3 miliardy ročně. To je veliký rozdíl. Jiné řešení asi není, když jsou piloti na gripeny cvičení a armáda má k letounům zázemí,“ řekl Babiš.

Dvanáctiletý pronájem čtrnácti strojů Jas-39 C/D by měl podle informací Práva vyjít na 5,37 miliardy švédských korun (tedy 16,1 miliardy českých korun).

Záleží na švédské nabídce 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sdělil, že na tom, že stíhačky české letectvo mít bude, jsou v koalici domluveni. Jestli to budou gripeny, ale záleží na švédské nabídce.

„Nyní by měl ministr obrany prověřit stav jednání se Švédy a předložit vládě návrh na prodloužení pronájmu gripenů ke konečnému rozhodnutí,“ řekl Sobotka.

Státní tajemník na ministerstvu obrany Daniel Koštoval, který vedl rozhovory se Švédskem jako první náměstek i v minulé vládě, řekl, že sice ještě se Stockholmem znovu jednali, ale smlouva zůstala v podobě, v jaké ji začal projednávat již Rusnokův kabinet.

„Materiál, který je na vládě přerušený, by měl být projednán v prvním, nejpozději ve druhém březnovém týdnu,“ uvedl Koštoval.

Nová smlouva ponese kurzové riziko

V současnosti platí smlouva na desetiletý pronájem za 19,6 miliardy českých korun. Změnou je, že nová smlouva počítá s tím, že ČR bude platit splátky ve švédských korunách. Kurzové riziko ponese české ministerstvo financí.

Jak už upozorňovalo Právo, pokud dojde k výraznému poklesu české koruny, může se pronájem značně prodražit.

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) by nejraději, kdyby v rámci Evropské unie vznikla společná vzdušná obrana, ale chápe, že je to zatím hudba budoucnosti.

„Pro tuto chvíli považuji pokračování v pronájmu gripenů za nejpřijatelnější věc,“ poznamenal.

Vzdušné síly jsou s gripeny spokojeny

Předseda Sněmovny a bývalý stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD) i poslanec a armádní expert soc. dem. Antonín Seďa řekli, že nevidí důvod, proč by ministři za ČSSD neměli hlasovat pro gripeny.

„Vzhledem k tomu, že existuje logistické zázemí, jsou vyškolení piloti, vzdušné síly jsou s gripeny spokojeny, sice nejsou ve smlouvě offsety, ale zase je tam řada modernizací, tak si myslím, že jiné řešení prakticky neexistuje,“ uvedl Seďa.

Šéf lidovců a vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek je opatrný, ale podporu nevylučuje. „Pokud bude pronájem o hodně výhodnější, tak je to k jednání,“ sdělil Seďa.

Náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Bohuslav Dvořák, který na ministerstvo přešel z generálního štábu, kde měl na starosti i pořízení stíhaček, si myslí, že se jim podařilo usmlouvat nejlepší cenu.

Za zničený gripen penále 282 miliónů

„V roce 2010 a znovu v roce 2012 jsme se obrátili na jednotlivé výrobce, aby nám poskytli informace o možnosti pořízení jejich letounů. Takže máme dostatek informací k tomu, abychom mohli odpovědně říci, že teď předkládáme nabídku, za kterou si můžeme stát,“ řekl Dvořák.

Podle informací smlouva obsahuje i to, že švédská strana musí zajistit během pronájmu veškeré opravy a dodávku náhradních dílů. Musí také během 12 let vycvičit 90 techniků a 25 pilotů.

Součástí kontraktu je i řada modernizací, piloti např. dostanou brýle pro noční vidění, letouny by měly být schopny utajovaného hlasového spojení nebo datového přenosu ve standardu NATO.

Česká strana se zase zavazuje, že pokud by došlo ke zničení letounu, zaplatí pokutu 94 miliónů švédských korun (282 miliónů českých korun). Pronájem by měl skončit v říjnu 2027. Pokud česká strana projeví zájem, bude si moci pronájem prodloužit o dva roky za 130 miliónů švédských korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám