Hlavní obsah

Velké koalice v dlouhodobém horizontu ODS nepomohou, míní Němcová

– Praha
Novinky, jim

ODS a ČSSD se stále ještě neshodly, kdo vyhrál komunální respektive senátní volby. První místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová na ČT se ohradila proti tvrzení místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha, že by vítězem byla soc. dem. Podle ní je třeba si navíc počkat na výsledky koaličních jednání, přičemž možnosti sestavení velkých koalic označila za krátkozraké řešení, které by ODS mohlo poškodit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach (ČSSD) a Miroslava Němcová (ODS) se chystají na duel v ČT.

Článek

„V zásadě jsem proti velkým koalicím, v dlouhodobém horizontu to ODS neprospěje. V Praze by to bylo pro ODS dlouhodobě minus,“ řekla Němcová s tím, že sama za sebe obecně preferuje koalice s TOP 09 případně s KDU-ČSL. K možnosti vytvoření velké koalice ODS a ČSSD v Brně, v jejímž rámci by měl stanout v čele města místopředseda ČSSD Roman Onderka, řekla: „Pokud ti lidé, kteří nás tam zastupují, nevyhoví tomu, jak se vyjádřili voliči ve volbách, tak je to podle mě krátkodobé řešení.“

Škromach byl k velkým koalicím na komunální úrovni smířlivější, důležité pro soc. dem. je podle něj najít takové řešení, aby si strana zachovala vliv. „Nejsem příznivec velkých koalic, ale něco jiného je komunální úroveň a parlamentní. Jsem si jist, že naši zastupitelé by nepodpořili program, kterým by popřeli svůj program,“ dodal čerstvě zvolený senátor Škromach.

Škromach: hlavní pravicovou stranou je TOP 09

Během debaty vyjádřil názor, je třeba nově definovat pojem velké koalice s tím, že hlavní pravicovou stranou je dnes TOP 09. „Podívejte se na výsledky,“ ohradila se proti tomu Němcová. Zdůraznila, že vznikem TOP 09 jen dochází k jinému přerozdělení pravicových hlasů. „Když si vezmete součet zastupitelských mandátů ODS a TOP 09, tak zjistíte, že se to skoro kryje s výsledky z roku 2006,“ řekla Němcová s tím, že nelze mluvit o „zoranžovění mapy ČR“.

Odmítla také Škromachův názor, že soc. dem. v posledních volbách zvítězila. Podle ní zisk osmi senátorů pro ODS je průměrný zisk občanských demokratů v normálních senátních volbách a nelze z toho vyvozovat nesouhlas voličů s vládou i s ohledem dělení pravicových hlasů.

Škromach naproti tomu prohlásil, že vláda by měla respektovat vyjádření voličů a upustit od svých reformních kroků a zopakoval, že ČSSD vyhrála sněmovní i senátní volby. „VV nemají zastoupení téměř žádné na krajské, komunální ani senátní úrovni, TOP 09 také nedopadla dobře a ODS si také bude muset něco řešit,“ zhodnotil Škromach.

Přímá volba prezidenta

K závěru se oba diskutéři shodli na možnosti přímé volby prezidenta. Němcová navíc navrhla, že by se Senát mohl volit celý jednou za šest let a nikoliv po třetinách každé dva roky.

V senátních volbách získala ČSSD 12 mandátů, ODS osm, TOP 09, KDU-ČSL a Severočeši.cz po dvou, jeden mandát získala nestranice Miluše Horská, která vstoupí do lidoveckého senátního klubu.

Reklama

Související články

ČSSD ovládla Senát

Sociální demokraté budou mít v Senátu poprvé v historii nadpoloviční většinu. Vyplývá to z výsledků druhého kola voleb do horní komory parlamentu. Podle ČSÚ...

Výběr článků

Načítám