Hlavní obsah

Vedení Sněmovny už spřádá plány, jak změnit interpelace

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Téma bídné docházky ministrů na interpelacích ve Sněmovně se poslední dobou přetřásá každý týden. Vedení dolní komory už proto začalo vymýšlet, jak interpelace změnit a jak donutit členy vlády, aby na ně chodili.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ministerská lavice ve čtvrtek zeje prázdnotou. Archivní foto.

Článek

„Interpelace opozici nepřináší vůbec nic. S panem Hamáčkem i panem premiérem jsme debatovali, že bychom je mohli zkrátit,“ řekl Novinkám místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN).

V poslední době není výjimkou, že se interpelace kvůli slabé docházce nekonají. Gazdík si myslí, že účast ministrů by se dala vynutit například závazným usnesením Sněmovny. „Vláda totiž Sněmovnu přestává respektovat,“ rýpl si lídr Starostů a nezávislých.

Interpelace nejsou moc atraktivní, míní Hamáček

Plány na změnu potvrdil i šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). „Zatím jsou ta jednání v neformální rovině. Ale interpelace, jak jsou dnes, nejsou příliš atraktivní ani pro poslance, ani pro veřejnost. Ten čas by se měl využít efektivněji,“ míní Hamáček.

V rámci sněmovního ústavně-právního výboru by mohla vzniknout skupina, která by přišla s konkrétním návrhem.

Jednou z možností podle Gazdíka je, aby se interpelace konaly ve čtvrtek pouze dopoledne nebo odpoledne.

Podle současného jednacího řádu Sněmovny mohou poslanci písemně interpelovat členy vlády ve čtvrtek od 9 do 11, odpovědi na ústní interpelace potom dostávají od půl třetí odpoledne do šesti.

Související témata:

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ministerská lavice zela ve čtvrtek ráno prázdnotou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík

Foto: STAN

Logo Starostů a nezávislých (STAN)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD)

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Roman Sklenák

„Sněmovna zasedá od úterý do pátku, a když vezmeme v úvahu, že celý čtvrtek je věnovaný interpelacím, tak je to poměrně velká část toho týdne. Mám pocit, že tady je shoda koalice i opozice, že ten čas není využit tak, jak by mohl, a interpelace nejsou tak zajímavé,“ sdělil Novinkám šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. Připustil, že písemné a ústní interpelace by se mohly například sloučit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám