Hlavní obsah

Vaše chování je nezodpovědné, vzkázal Klaus nespokojeným lékařům

– Praha • Aktualizováno

Prezident Václav Klaus po pátečním setkání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) označil chování nemocničních lékařů, kteří hrozí výpověďmi, za velmi nezodpovědné. Současně podpořil ministrovy snahy o reformu zdravotnictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus přijal na pražském hradě ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09)

Článek

"Chci podpořit pana ministra jak v jeho úsilí o ozdravení našeho zdravotnictví, tak v tom konkrétním případu velmi nezodpovědného chování části našich lékařů," řekl Klaus.

Heger poznamenal, že po půl roce v politice už není úplným nováčkem, a může se proto plně pustit jak do reforem zdravotnictví, tak do řešení krize kolem hromadných odchodů lékařů z nemocnic.

"Pane ministře, já bych řekl, že vám doba nahrála, kdyby nedošlo k této vyhrocené situaci, tak myslím, že bude daleko obtížnější některé reformní kroky prosadit," reagoval na jeho slova Klaus.

Prezident už v novoročním projevu vyčinil nemocničním lékařům, že hromadnými výpověďmi kvůli nespokojenosti s výší platů vydírají vládu. [celá zpráva]

Odchody  lékařů mají pokračovat

Podle dosavadních informací by v nemocnicích mohlo k 1. březnu přestat pracovat více než 3800 lékařů. Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL) v pátek ohlásil druhou fázi kampaně Děkujeme, odcházíme. Během ledna a února očekává, že se k akci připojí a výpověď podají další stovky lékařů. [celá zpráva]

Fakultní nemocnice péči zajistí

Heger v pátek jednal i se zástupci fakultních nemocnic, které prezentují zhruba polovinu nemocničních lůžek v ČR a jsou řízeny přímo ministerstvem.

Ředitelé fakultních nemocnic konstatovali, že jejich zařízení se až na výjimky výpovědi lékařů dotkly méně něž ostatních a zajištění péče tak není nijak ohroženo.

Heger ve čtvrtek představil podobu reformy zdravotnictví a následně oznámil, že o pacienty, kteří nebudou moci být kvůli exodu nemocničních lékařů ošetřeni, se postarají ambulantní specialisté a praktičtí lékaři. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Heger představil reformu zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se při představování zdravotnické reformy netajil, že se nechal inspirovat u zahraničních expertů. Reformu budou...

Výběr článků

Načítám