Hlavní obsah

Válka růží začala, ozývá se z ČSSD

Právo, Karolina Brožová
Praha

Slovní přestřelky v ČSSD pokračují, šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka kritiky rovnou vyzval, ať jdou s ním místo řečí do přímého souboje. A ti mu zase vzkazují: začala „válka růží“.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s předsedou klubu Jeronýmem Tejcem

Článek

„Je důležité si uvědomit, že sociální demokracie má před sjezdem. Bude se tam volit celé vedení. Pokud někteří lidé věnovali týdny kritice vedení strany, tak mají možnost jít s kůží na trh,“ řekl v úterý Sobotka novinářům.

Sobotkovým zastáncům se nelíbí, že si poslanec Jeroným Tejc řekl o post statutárního místopředsedy přes média, místo aby věc vyjednal uvnitř strany. V pondělí jeho nominaci podpořil městský výkonný výbor sociálních demokratů v Brně.

Nevoli vzbudila i Tejcova slova, že by mohl porazit Sobotku v boji o post předsedy. „Kdo mě v posledních měsících sledoval, tak nepochybuje, že bych měl dost odvahy i sil svést souboj o předsedu. A za současné situace ho možná i vyhrát,“ řekl Tejc Právu.

„Ať Tejc už zanechá výpadů“

Mezi Sobotkovy kritiky patří i jihočeský hejtman Jiří Zimola, který nedávno navrhl, aby soc. dem. zvolila nového předsedu a Sobotkovi nechala do konce funkčního období pozici premiéra.

„Válka růží zjevně začala. Soudím tak i z dnešního bojovného prohlášení B. Sobotky na mou adresu. Nehodlám se nechat vtáhnout do zbytečných a vyčerpávajících bojů, a jde-li i B. Sobotkovi o ČSSD, měl by si podobné výzvy odpustit,“ napsal Zimola Právu.

Ani Tejcovi se Sobotkova výzva nelíbila. „Pokud bych včera (v pondělí) oznámil kandidaturu na předsedu ČSSD, jistě bych si od něj dnes vyslechl oprávněnou kritiku, že oslabuji premiéra a ohrožuji výsledek podzimních voleb,“ uvedl.

Pardubický hejtman Martin Netolický ale se Sobotkou souhlasí. „Buď něco chci, nebo nechci. A když něco chci, tak za tím mám jít. Jestli chce být Jeroným Tejc předsedou, tak má kandidovat a ušetřit si celou řadu výpadů,“ řekl Právu. „Okopávání kotníků se nedělá. Považuji za transparentnější, pokud by Jeroným kandidoval na předsedu. Sjezd by měl být sjednocující,“ uvedl.

„Radši Chovance“

Podle Netolického svými slovy ČSSD oslabuje. Sám by raději ve volbě prvního místopředsedy podpořil ministra vnitra Milana Chovance, pokud bude funkci obhajovat.

„Milan Chovanec je kandidát, kterého si velmi vážím, protože mluví srozumitelně. Vyjadřoval se srozumitelně i ve vztahu k migrační krizi. Je pracovitý a má za sebou výsledky. Je to bývalý hejtman a chápe regionální politiku detailně,“ řekl Právu Netolický.

Stejně se vyjádřil i nový plzeňský hejtman Josef Bernard. „Na post statutárního místopředsedy bych podpořil Milana Chovance. Osvědčil se a je na místě, aby pokračoval,“ sdělil Právu.

I jemu je proti srsti vyjadřování některých kolegů v médiích. „Je potřeba se zklidnit. Měli bychom v rámci strany své záměry debatovat a pak s tím teprve jít ven. Nejsem zvyklý na to, vystřelovat své názory do novin a neprodiskutovat to,“ dodal Bernard.

Místopředsedkyně soc. dem. a ministryně práce Michaela Marksová Právu uvedla: „Očekávala bych, že se o kandidatuře dozvíme na schůzi ČSSD, nikoli z médií.“

Rebelující poslanec Stanislav Huml nechtěl Tejcovo počínání komentovat. „Tohle jsou vnitřní diskuse, to nepatří do médií. Mně se to nelíbí, že se o tom diskutuje takhle veřejně,“ řekl Právu. Osobně by si však přál, aby se proti Sobotkovi na sjezdu někdo postavil. „Je to zdravé. Je obecná pravda, že když je jen jeden kandidát, tak to nevěští nic dobrého,“ dodal.

Poslanec Roman Váňa se domnívá, že by se jeho kolegové měli ve výrocích v médiích mírnit. „Jako předseda ústřední kontrolní komise ČSSD mám na paměti usnesení ÚVV zakazující členům ČSSD komentovat do médií naše kandidáty. Porušování tohoto usnesení může vést ke zrušení členství,“ napsal Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám