Hlavní obsah

V Babišově složce na Šincla příliš mnoho munice nebylo

Právo, kab, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Články v médiích, které vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) vložil do své složky na poslance ČSSD Ladislava Šincla a na něž sám Babiš ve čtvrtek novináře odkázal, příliš mnoho střeliva nenabízejí.

Foto: ČTK

Vicepremiér Andrej Babiš drží v ruce s materiály označené nálepkou Šincl.

Článek

Týdeník Havířovsko z 27. 9. 2011 se zaobíral otázkou, kdo je vlastníkem domu za čtyři až pět miliónů, ve kterém Šincl bydlí s rodinou. „Podle katastru nemovitostí je zmiňovaný dům napsán na jeho ženu Beátu. Stejně jako vztah k nemovitosti, tak i k pozemku, na kterém stojí, Šincl od počátku maskoval. Už když pozemek kupoval, napsal jej na svou matku Annu Němčíkovou,“ píše týdeník.

Šincl to ve čtvrtek vysvětloval. Domek převedl kvůli těžké onkologické nemoci. „Kdyby to špatně dopadlo, tak už by bylo dobré, aby ten domek byl napsaný rovnou na tu moji manželku a na moje děti, protože jsem nevěděl, jaký bude závěr mojí nemoci, protože to byla docela špatná záležitost a špatná předpověď,“ uvedl.

Text v Týdnu z 12. 10. 2009 spekuloval o možném zneužívání poslaneckých náhrad, kterého se Šincl měl dopustit, když si zřídil poslaneckou kancelář v budově, kterou vlastní jeho švagr. Na pronájem kanceláře přispívá stát, poslanec tak mohl přispívat 22 tisíci měsíčně do rodinného rozpočtu.

Hospodářské noviny 19. 10. 2012 pouze konstatují, že Šincl se v roce 2009 podílel na pozměňovacím návrhu na změnu sazby DPH. Další texty pak krátce informují o Šinclových dluzích.

O jeho stycích s hazardním magnátem Ivo Valentou nebo o napojení na šedé eminence ČSSD Radka Pokorného a Miroslava Janstu, které mu Babiš vyčetl, nepadlo v uvedených článcích ani slovo.

Babiš: Před jednáním si sháním informace

S argumentem, že složka s kompromitujícími materiály na Šincla byly jen články z médií oblepené barevným štítkem se Šinclovým jménem, vyrukoval Babiš ve čtvrtek. Estébácké praktiky popřel, ale přiznal, že informace si zjišťuje o každém člověku, se kterým jde jednat.

„Zásadně odmítám obvinění, že jsem jednal jako StB a že jsem měl nějakou složku. Já jsem měl tyhle složky, to jsou zákony, které mám číst v Senátu, a na tom jsem měl tyto papíry,“ ukázal Babiš novinářům stoh papírů. V nich si vicepremiér některé označil zvýrazňovačem.

„Já jsem nikoho nezastrašoval, já jsem jen četl to, co jste vy, média, napsala,“ dodal. Informace prý sebral jen proto, aby věděl, zda je Šincl důvěryhodný člověk, nebo ne. Z toho, co zjistil, vyvodil, že nikoliv. „Když mě pan Šincl obvinil, tak jsem si zjistil, kdo to je,“ dodal.

„Je to nelegální?“

Informace si prý neshání na každého z poslanců, ale jen na lidi, se kterými jedná. „Když jdu na nějaké jednání, tak si připravím, abych věděl, s kým jdu jednat. Nebo je to nelegální?“ rozčiloval se Babiš, který přitom často zpochybňuje pravdivost článků, jež kritizují jeho.

Šincl se však domnívá, že informace, které Babiš shromáždil, nebyly jen novinové články. „Viděl jsem, co jsem viděl. Seděli tam další lidé. Když jsem viděl složku se svým jménem, tak mi zatrnulo. Byla to černá složka s papíry, na ní žlutý štítek s mým jménem,“ řekl Právu.

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Ve středu pak Právu řekl, že na koaliční schůzku k zákonu o pojišťovnictví přišel Babiš se složkou papírů označenou poslancovým jménem a nařkl Šincla a jeho rodinu z korupčního jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám