Hlavní obsah

Účast poslance ODS Patery ve Sněmovně je dál nejistá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanští demokraté stále nemají jistotu, že se jejich poslanec Miloš Patera, kterého koncem minulého týdne postihla mozková mrtvice, zúčastní ustavující schůze Sněmovny. Podle předsedy ODS Mirka Topolánka to může být pro Pateru příliš velké zdravotní riziko. Sám nemocný poslanec prý ale do Sněmovny dorazit chce.

Článek

"Já to spíše nedoporučuji, je to jen na jeho osobním rozhodnutí," řekl v pondělí Topolánek.

Ve čtvrtek čeká poslance klíčové hlasování o tom, kdo se stane předsedou Sněmovny. Sociální demokraté navrhli na znovuzvolení Lubomíra Zaorálka, kandidátkou ODS je Miroslava Němcová. Rozložení sil ve Sněmovně je přitom vyrovnané. V případě Paterovy absence se ale poměr zvrátí na 100:99 v neprospěch trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Řešením může být párování

V parlamentní praxi existuje řešení podobných situací v podobě tzv. párování. Tentokrát by to znamenalo, že by Paterovu nepřítomnost musel vyvážit některý z poslanců ČSSD nebo KSČM, který by se hlasování také nezúčastnil. Síly trojkoalice a případné opozice by tak zůstaly vyváženy v poměru 99:99.

Topolánek se v pondělí zmínil o tom, že v minulosti opoziční ODS vypárovala nemocného sociálního demokrata. "Nechávám na klubu sociální demokracie, jestli udělá něco podobného. Nicméně vybízet je k tomu nemíním," uvedl předseda občanských demokratů.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek ale připomněl jiný případ, kdy podle něj ODS odmítla vyjít ČSSD vstříc, a sociální demokraté proto museli přivézt do sněmovny i poslance po náročné operaci. "Zřejmě v ODS nastal nějaký posun," uvedl Hašek. O Paterově případném vypárování podle něj ČSSD zatím nerozhodla, ale klub prý dá občanským demokratům včas vědět, jak se zachová.

Reklama

Související články

Kalousek: ČSSD chce co nejslabší vládu

Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska budou sociální demokraté podporovat co nejslabší vládu, kterou budou moci snadno odvolat. V pořadu Sedmička televize...

Paroubek: Klaus se chová aktivisticky

Předseda ČSSD a premiér Jiří Paroubek v neděli odmítl postoj prezidenta Václava Klause, který ho nechce automaticky pověřit případným druhým pokusem...

Výběr článků

Načítám