Hlavní obsah

Trojkoalice skončila, shodli se ODS a zelení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek se dohodl se šéfem Strany zelených Martinem Bursíkem na formálním ukončení trojkoalice občanských demokratů s KDU-ČSL a SZ. Topolánek zároveň ujistil Bursíka, že nechystá dohodu s ČSSD, která by ohrozila menší strany. Ve středu se přitom shodl s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem na potřebě změny volebního zákona.

Článek

"Pan předseda Topolánek informoval předsedu Bursíka o výsledcích svého jednání s ČSSD," řekl Novinkám Topolánkův spolupracovník Martin Schmarz. Občanští demokraté jednají s ČSSD o podpoře svého menšinového kabinetu.

Bursík po schůzce prohlásil, že se zelení rozhodnou, zda podpoří menšinovou vládu ODS na základě jejího programu. Záležet podle něj bude také na tom, na jakých změnách volebního zákona se dohodne ODS s ČSSD. Strana zelených podle svého předsedy odmítá takové úpravy, které by zlikvidovaly menší politické strany. Topolánek ho ale ujistil, že na takové změny občanští demokraté nepřistoupí.

Předseda ODS se přitom se svým protějškem z ČSSD Jiřím Paroubkem shodl na tom, že je nutná změna volebního zákona, aby se v budoucnu předešlo podobným patovým situacím, k jaké došlo letos. Obě nejdůležitější sněmovní strany chtějí v dolní parlamentní komoře změnit počet poslanců, který by měl být lichý. [celá zpráva]

Paroubek ale také zmínil možnost zvýšení volebních krajů ze současných 14 na 18 nebo na 22. Právě v tom ale menší strany spatřují ohrožení.

Anketa

Mrzí vás konec trojkoalice?
Ano
27,2 %
Ne
72,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5211 čtenářů.

Reklama

Související články

Zelení: Budeme důslednou opozicí

Předseda Strany zelených Martin Bursík v pátek uvedl, že jeho strana hodlá být důslednou opozicí v případě, že vznikne menšinový kabinet ODS s podporou ČSSD....

Lidovci nepodpoří menšinovou vládu ODS

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek po úterní dopolední schůzce s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) uvedl, že lidovci nepodpoří menšinovou vládu ODS, kterou...

Výběr článků

Načítám