Hlavní obsah

Tresty úředníkům za Opencard platí

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud udělal podle zjištění Práva definitivní tečku za první částí kauzy Opencard, ve které byli odsouzeni k podmíněným trestům dva úředníci pražského magistrátu. Nejvyšší soudci totiž smetli ze stolu jejich dovolání a potvrdili tak původní rozsudky. Vyplývá to z květnového usnesení Nejvyššího soudu, které má Právo k dispozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý magistrátní úředník Ivan Seyček

Článek

Bývalí magistrátní úředníci Ivan Seyček a Jiří Chytil se dovoláním bránili původním pravomocným rozsudkům, které jim „vynesly“ trest tří a půl roku vězení v případě někdejšího šéfa odboru informatiky pražského magistrátu Seyčka a 1,5roční podmínku pro Chytila, který na začátku kauzy s policií spolupracoval. [celá zpráva]

„Nejvyšší soud neshledal žádnou vadu v hmotněprávním posouzení skutkových okolností, jak jsou u obviněných popsány v odsuzujícím výroku o vině rozsudku Vrchního soudu v Praze,“ konstatovala v květnu předsedkyně senátu Blanka Roušalová.

Končí část kauzy

Ta zároveň připomněla, že k dovolání se odmítlo připojit nejvyšší státní zastupitelství, podle kterého byla obě podání neopodstatněná.

Definitivně tak končí první část rozsáhlé kauzy, kterou tzv. odnesly jen menší ryby v podobě magistrátních úředníků, nicméně velcí hráči v čele s někdejším primátorem metropole za ODS Pavlem Bémem se opletačkám s úřady vyhnuli.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Chytil

Ostré kritice kvůli tomu čelila pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová, na kterou kvůli jejímu postupu v kauze podali poslanci bezpečnostního výboru trestní oznámení. [celá zpráva]

Tato žalobkyně se dostala v poslední době do hledáčku protimafiánského policejního útvaru v kauze Bereta, související s možným propojením klíčových lidí z bezpečnostních a justičních kruhů s podsvětím.

Z ničeho ale obviněna nebyla. Na rozsudky v rámci druhé části složité kauzy však čeká jeden z Bémových nástupců v čele metropole Bohuslav Svoboda (rovněž ODS) a s ním i všichni „jeho“ radní. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ty Máchová viní z toho, že podpisem dalších smluv se společností Haguess na provozování karty připravili hlavní město o zhruba 25 miliónů korun, za což jim v případě odsouzení hrozí dva roky až osm let vězení.

Reklama

Související články

Praha čelí exekuci kvůli opencard

Hlavní město Praha čelí exekuci kvůli sporu, který vede se společností eMoneyServices (EMS) kvůli správě systému ke kartě opencard. Obvodní soud pro Prahu 1...

Výběr článků

Načítám