Hlavní obsah

„Máte můj obdiv.“ První slova nového premiéra Fialy mířila ke zdravotníkům

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech Petra Fialu (ODS) v neděli krátce po 11 hodině novým premiérem České republiky. Nový premiér po svém uvedení do funkce vystoupil na krátkém brífinku, kde poděkoval lidem, kteří se nechali naočkovat proti covidu-19. Podpořil také zdravotníky, kteří v posledních týdnech čelí nárůstu hospitalizovaných.

Petr Fiala: Chtěl bych poděkovat všem zdravotníkůmVideo: ČTK

 
Článek

„První, co bych chtěl v této funkci udělat, je poděkovat všem občanům, kteří si uvědomují, že svoboda se také pojí s odpovědností. Mám na mysli všechny ty, kteří se nechali očkovat a chrání tak zdraví své a zdraví svých bližních. Je to důležité,” řekl Fiala poté, co ho prezident Zeman jmenoval v Lánech novým premiérem.

„Současně bych chtěl této příležitosti využít k tomu, abych poprosil, vyzval všechny ty, kteří se ještě očkovat nenechali, aby to zvážili, aby nad tímto krokem přemýšleli a aby ho udělali,“ pokračoval premiér.

Bizarní ústavní akt na zámku v Lánech

Domácí

Následně vyzdvihl práci zdravotníků, kteří s novou vlnou koronaviru bojují v první linii. Řada nemocnic je v posledních týdnech přetížená.

„Chtěl bych také poděkovat všem zdravotníkům a lékařům, kteří v těžkých podmínkách s nesmírným nasazením zachraňují lidské životy. Máte můj obdiv a máte moji podporu,” uvedl Fiala s dovětkem, že pokud se lidé chtějí vyvarovat dalších restrikcí, musí se všichni chovat zodpovědně.

Prezident jmenoval Fialu premiérem. Z vitríny z plexiskla

Domácí

„Pokud se chceme vyvarovat zákazů, povinností, všech mnoha nepříjemných věcí, které jsou spojeny s onemocněním covid-19, pak je potřeba, abychom se chovali zodpovědně a aby každý z nás něco udělal pro to, abychom tuto nemoc překonali,“

Od pondělí začne Zeman rozhovory s kandidáty

Jmenování premiéra se mělo původně konat už v pátek, ovšem kvůli tomu, že hlavě státu vyšel po čtvrtečním návratu z nemocnice pozitivně koronavirový test, musel se ceremoniál odložit. Nedělní jmenování tak vzhledem k prezidentově izolaci proběhlo za řady epidemických opatření, kdy například všichni měli nasazené respirátory a prezidenta s Fialou oddělovala bariéra z plexiskla.

Petr Fiala: První, co bych chtěl v této funkci udělat, je poděkovat všem občanůmVideo: ČTK

Kandidáti na ministry by podobně jako Fiala měli za Zemanem na zámek do Lán začít jezdit v pondělí. Setkávání nominantů s prezidentem by podle avizovaného programu mělo trvat dva týdny. Jako první do Lán v pondělí zamíří pravděpodobný budoucí vicepremiér a ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Další kandidáti budou přijíždět podle abecedy, uvedla v minulých dnech prezidentská kancelář.

Prezident jmenoval Fialu premiérem. Z vitríny z plexiskla

Domácí

„Protože prezident republiky má přispět k hladkému průběhu vytváření nové vlády, chtěl bych vás informovat, že již zítra absolvuji první ze setkání s vámi navrženými kandidáty, a to podle abecedního pořádku, protože nikdo tak nebude diskriminován. Tento seriál skončí třináctého prosince a od té doby bude možné připravovat ustanovení vlády jako celku,” ujistil Fialu během jmenovacího ceremoniálu Zeman.

Vznikající kabinet bude obsáhlejší než ten dosluhující vedený Andrejem Babišem. Nově bude mít osmnáct členů místo dosavadních patnácti. Oproti minulosti přibude ministr pro vědu, výzkum a inovace, ministr pro evropské záležitosti a ministr pro legislativu.

Brífink Petra Fialy po jmenování premiéremVideo: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Koalice Zemanovi neustoupí

Koaliční strany rodící se vlády půjdou raději s prezidentem Milošem Zemanem do sporu, než by ustupovaly jeho výhradám ke složení vlády. Prezident ve středu...

Výběr článků

Načítám