Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Novinky, jam

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci a karanténě několika ministrů se pondělní jednání vlády odehrálo videokonferenčně. Kabinet by se mimo jiné měl zabývat návrhem premiéra Andreje Babiše (ANO) na rozdání zhruba tří milionů respirátorů seniorům zdarma. Tiskový brífink je naplánovaný na 16. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

Živě: TK po jednání vládyVideo: Novinky

 
Článek

Kromě výše zmíněného návrhu českého premiéra má vláda na programu také například projednávání novely trestního zákoníku, jejímž cílem je zlepšit ochranu veřejnosti před pachateli méně závažných činů a recidivisty. Mezi dalšími navrhovanými zákonnými změnami je také novela zákona o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty.

Maláčová chce úpravu ošetřovného pro výuku na dálku

Domácí

Ministři se zabývali také poslaneckým návrhem na změnu jednacího řádu Sněmovny, kterým by se do české Ústavy zavedl institut klouzavého poslaneckého mandátu.

Kabinet se také zabýval zprávami o stavu vodního a lesního hospodářství za minulý rok. Odvolat by ministři měli také Jiřího Kauckého z funkce předsedy a člena Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu, který se na začátku září stal novým šéfem Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Onemocnění covid-19 i karantény se kabinetu doposud vyhýbaly. Od začátku září do domácí izolace nastoupil po krátkém kontaktu s pozitivní osobou ministr průmyslu a obchodu a rovněž dopravy Karel Havlíček (ANO). Ten dnes karanténu opustil, stejně jako ten první, i druhý test měl negativní. V preventivní izolaci ale nadále zůstávají ministři práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Kvůli prokázané nákaze u hlavní české hygieničky Jarmily Rážové pak v karanténě pobývá i šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda odklepla 5000 korun pro důchodce

Vláda ve středu schválila jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun pro všechny lidi pobírající důchody. Vyplacen by měl být v prosinci. Sněmovna by ho měla...

Výběr článků

Načítám